Tipikus Döme – Détári nem jött el a róla szóló könyv bemutatójára

Hiába várta derék médiahad, ezüstcipős, volt játékostárs és ex-após, Détári Lajos kihagyta a róla szóló könyv bemutatóját. Mondhatták a megjelentek, Döme olyan, mint a pályán: kiszámíthatatlan.


Szöllősi György, az FFT főszerkesztője mellett Détári Zsanett, Döme kisebbik lánya és Komora Andrea, a volt feleség (Fotó: Kristóf Lajos)


A FourFourTwo magazin főszerkesztője, Szöllősi György volt annak a beszélgetésnek a moderátora a budapesti Marriott szállodában, mely a Détári – Az utolsó magyar világsztár című könyvbemutatója is volt egyben. Nyilasi Tibor, Bognár György, Lipcsei Péter és Komora Imre, továbbá az egykori feleség, Komora Andrea, valamint a megjelent újságírók hiába várták az utolsó magyar világsztárt. Döme nem érkezett meg. Szöllősi György a könyv szerzőjével, Pietsch Tiborral és a Nemzeti Sport főszerkesztőjével, Buzgó Józseffel beszélgetett, aztán a volt apóssal, Komora Imrével és a korábbi játékostárssal, Bognár Györggyel beszélgetett.

Szöllősi György, a beszélgetés moderátora, mellette Bognár György (Fotó: Kristóf Lajos)
Pietsch a könyvszerkesztés, az anyagfelvétel folyamatáról beszélt. Három-négy alkalmat szánt a beszélgetésre, ebből lett később tizenkét találkozás az egykori bálvánnyal. Döme nehezen nyílt meg, kellett két-három beszélgetés, hogy felengedjen és önmagát adja. És utána valóban záporoztak a történetek a családról, a pályafutás féltett titkairól. Buzgó József a rossz hírvivő szerepét vállalta magára. Ő mondta ugyanis, hogy hiába várjuk Détárit, egy barátja reggel ott posztolt a háza előtt, kérdezte, mikor jön, jön-e egyáltalán, azóta sem lépett ki a ház ajtaján. Döme ilyen, amilyen az életben, a pályán is kiszámíthatatlan.

Fotó: Kristóf Lajos
Bognár György nem túlzott, amikor azt mondta, Döméhez fogható klasszis csapattársa nem volt, pedig megfordult külföldön, nem is egy bajnokságban. Volt tehát összehasonlítási alapja, de a mai napig Dömére szavaz, ha a legjobb kerül szóba. Technikás volt és rendkívül gólerős – indokolt az 50-szeres válogatott volt labdarúgó. Komora Imre is „beállt a sorba”: ő sem lepődött meg a volt rokon lépésén. Az exmenedzser, após kiszámíthatatlan zseniként jellemezte Dömét, aki „mindent tudott a futballból, amit egy futballistának tudnia kellett.” Pedig Komora látta Göröcsöt, Tichyt, Albertet és Bozsikot, sőt, játszott is velük vagy ellenük, de Döme felért az ő szintjükre. Zseni volt és kiszámíthatatlan, kiszámíthatatlan zseni. Ezért sem láttuk a Marriottban…

Komora Imre és Bognár György a könyvbemutatón (Fotó: Kristóf Lajos)

Szólj hozzá!

Hozzászólások