Serie A: 338 milliós veszteség egy év alatt!

A PricewaterhouseCoopers (PwC) nemzetközi tanácsadó cég kimutatása szerint az előző, 2011-2012-es bajnoki idényben 338 millió eurós összevesztesége volt az olasz élvonalbeli kluboknak.


Egyre gyakoribb látvány Itáliában: kongóan üres stadionok (fotó: foxsports.com)

Persze a jelenség nem újkeletű: az azt megelőző, 2010-2011-es idényben ez az összeg 430 millió euróra rúgott. A mérkőzések látogatottsága 1.6 százalékkal esett az előző bajnoksághoz képest.
„Nekünk a stadionjaink jelentik az Achilles-sarkunkat. Németországban ugyanakkor nincs gond a jegyeladásokkal, és ez az eredményeken is meglátszik. Elég megnézni a Bayern–Juventus BL-negyeddöntő végeredményét” – mondta Enrico Letta, az AREL kutatási és jogszabályalkotó ügynökség főtitkára, magyarázva a nagy anyagi veszteséget.
Való igaz, csökken az átlagnézőszám Olaszországban, aminek több oka is van: A stadionok elképesztően rossz helyzete és régi volta, a folyamatos bundabotrányok, a nézőtéri erőszak, a rasszizmus a stadionokban, a létesítmények önkormányzati kézben tartása (egyedül a Juventusnak van saját stadionja), a meccseket közvetítő kábeltelevíziós csatornák gyors elterjedése és még sorolhatnánk. Jelenleg így csak 22 ezer az átlagnézőszám a Serie A-ban, míg például a Bundesligában 44 ezer.

Kommentek