Meghalt Les Murray, a foci hangja

Hosszú és súlyos betegség után, 71 éves korában elhunyt Les Murray, aki Ürge László néven született Magyarországon, és akinek neve Ausztráliában összeforrt a labdarúgáséval. Talán soha, senki nem tett annyit a sportág népszerűsítéséért az országban, ahol a "foci hangjának" is nevezték. Pár éve járt Magyarországon is, ahol állami kitüntetést vehetett át, és évek óta a magyar FourFourTwo Magazin tiszteletbeli szerkesztője és február óta a Magyar Sportújságírók Szövetségének tiszteletbeli tagja volt.


Les Murray (1945-2017)
A Budapeseten, Ürge László néven született Les Murray legenda volt Ausztráliában, ahova még 1957-ben, a forradalom után, tizenkét évesen vándorolt ki szüleivel.
Újságíróként 1971-ben kezdett el dolgozni, majd 1977-ben mint kommentátor tűnt fel a Network Tennél, és ekkor nevét már Les Murray-re változtatta, mert az Ürge vezetéknevet nehéz volt kiejtenie az ausztráloknak. Saját bevallása szerint is óriási Puskás-rajongó volt.

Két legenda: Puskás Ferenc szobra mellett, Melbourne-ben (fotó: Mariczky Balázs)
Az áttörés azonban 1980-ban következett, amikor az országos SBS csatornához került, előbb fordítóként, de hamarosan már futballal foglalkozott, 1986 és 2014 között pedig ő tudósított a világbajnokságokról, illetve 2001-től gyakorlatilag minden fontosabb futballeseményről, beleértve az ausztrál csapat selejtezőit is.
Saját műsorai voltak (On the Ball, Toyota World Sports, The World Game), és annyira népszerű lett Ausztráliában, hogy nemes egyszerűséggel csak "Mr. Soccernek" nevezték, ő volt az ország számára a "foci hangja". 2014-ben visszavonult, mint vezető kommentátor, de még fel-feltűnt a sportműsorokban a csatornán.
Abban az évben a felcsúti Puskás-Suzuki Kupán járt utoljára Magyarországon, a Melbourne Football Institute szereplése miatt. Március 15-én a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki, amit áprilisban vett át Orbán Viktor miniszterelnöktől a Pancho Arénában.


Idén februárban, a Melbourne-i Olimpiai Parkban álló Puskás Ferenc-szobor avatásán részt vett, ahol a szoborállítást kezdeményező Robert Beltekyvel, Bruce Atkinsonnal, Victoria állam parlamenti felsőházának és az ausztrál szenátus elnökével, valamint Németh Zsolttal, a magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnökével együtt leplezte le a művet.
Tagja volt a FIFA Etikai Bizottságának is, és évek óta a magyar FourFourTwo Magazin tiszteletbeli szerkesztője, február óta pedig a Magyar Sportújságírók Szövetségének tiszteletbeli tagja volt. Hosszú évek óta súlyos betegséggel küzdött, pár héttel ezelőtt szívrohama volt, szervezete pedig nem bírta tovább a harcot. Halála valósággal sokkolta az ország televíziós életét.

Szólj hozzá!

Hozzászólások