Indul a Székelyföld Labdarúgó Akadémia

Szakmai együttműködési megállapodást kötött a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és az FK Csíkszereda szerda este Csíkszeredán, a magyar konzulátuson. Indul a Székelyföld Labdarúgó Akadémia.


Dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul, Szondy Zoltán klubelnök (FK Csíkszereda), Mészáros Lőrinc elnök (PFLA) és Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester az ünnepélyes aláírás után a Puskás Akadémia által adományozott zászlóval (fotó: Kristó Róbert/Csíki Hírlap)A szerződéskötést a fiatalok pályaavató meccse vezette fel, majd szakmai együttműködési megállapodást kötött a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és az FK Csíkszereda szerda este Csíkszeredán, a magyar konzulátuson. Indul a Székelyföld Labdarúgó Akadémia, amely az első határon túli szakmai partnere a Puskás Akadémiának – számol be róla a Puskás Akadémia hivatalos honlapja, a pfla.hu.
Az U18-as Puskás-akadémisták már hétfőn hajnalban útra keltek, hogy aztán kedden edzéssel hangoljanak a szerdai pályaavató meccsre a házigazda FK Csíkszereda, az akadémia új szakmai partnerének ifistái ellen. A felcsúti fiúk a környékkel is megismerkedhettek, a festői Csíkszépvízen kaptak szállást, s meglátogatták többek között a legendás Márton Áron Gimnáziumot, amelynek pompásan felújított évszázados épülete mellett vezet a csíksomlyói zarándokok útja évről évre a Somlyó hegyére… Itt, az iskola mellett létesült az az új, műfüves pálya is, amely immár egész évben lehetővé teszi, hogy jó talajon készüljenek, játsszanak a helyi növendékek egész évben. Vagy úgy is mondhatnánk: akadémisták, hiszen mától ők a Székelyföld Akadémia reménységei. A Puskás Akadémia első határon túli partneregyesülete, az FK Csíkszereda ugyanis ezen a néven fogja össze egész Székelyföld labdarúró utánpótlásnevelését, gyűjti össze a tehetségeket a sepsiszentgyörgyi, gyergyószentmiklósi, székelyudvarhelyi, marosvásárhelyi, kézdivásárhelyi és baróti alközpontból. A képzés mindenütt a Puskás Akadémia szakmai útmutatása, szisztémája szerint zajlik, rendszeresek lesznek a közös szakmai konferenciák, továbbképzések, szakmai látogatások, amellett, hogy a tervek szerint minden évben futballmeccsre is sor kerül majd Csíkban és Magyarországon is a két szervezet csapatai között. A legtehetségesebb székely futballistapalántákat a szeredai bentlakásos iskola gyűjti majd össze, azután pedig a felcsúti Puskás Akadémiára kerülhetnek. A szakmai együttműködésről írt alá megállapodást szerdán este a csíkszeredai magyar konzulátus dísztermében az erre az alkalomra Székelyföldre érkező felcsúti delegáció vezetője, Mészáros Lőrinc, az akadémia elnöke, valamint Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke.

Az ünnepélyes aláírás pillanata: Szondy Zoltán és Mészáros Lőrinc (fotó: Kristó Róbert/Csíki Hírlap)
Mészáros Lőrinc, aki az alkalomra hímzett akadémiai zászlót adományozott a Székelyföld Akadémiának a szerződéskötés emlékére, az aláírás után elmondta, különösen fontos a Puskás Akadémia számára ez az együttműködés, amely hidat épít a közúton oly távoli, de lélekben és kulturálisan nagyon is közeli Magyarország és Székelyföld közé, immár a labdarúgásban is. Szondy Zoltán és a Puskás Akadémia operatív igazgatója, Tajti József pedig arról beszélt a pfla.hu-nak, hogy a szerződéskötést rengeteg munka előzte meg mindkét fél részéről, s hatalmas eredmény, hogy elkészült az új pálya, létrejött az új utánpótlásközpont és kezdődhet az együttműködés.

Nagy tömeg látogatott ki a csíkszeredai pályaavatóra, amelyen a Puskás-akadémisták is pályára léptek (fotó: Kristó Róbert/Csíki Hírlap)
A délutáni pályavatón a helyi elöljárók, Dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul és Ráduly József polgármester beszédei után főtisztelendő Msgr. Darvas Kozma József áldotta meg az új létesítményt, ahol előbb a csíkszeredai konzulátus futballcsapata győzte le 2-0-ra a helyi önkormányzat együttesét, majd a Puskás Akadémia (1996) az FK Csíkszereda fiataljait 4-1-re Makrai Gábor három és Mészáros Dávid góljával.
Este fogadás következett a Fenyő hotelben, ahol Ráduly József polgármester elismerő oklevelet nyújtott át a felcsúti delegáció tagjainak, Mészáros Lőrinc elnöknek, Jakab János felügyelőbizottsági elnöknek, dr. Vörös József jogi igazgatónak, Tajti József operatív igazgatónak és Szöllősi György kommunikációs igazgatónak „a Csíkszeredában létrejött Székelyföld Labdarúgó Akadémia érdekében tanúsított szakmai elkötelezettsége, önzetlen segítőkészsége és együttműködése elismeréseképpen ”, Becze Zoltán sportújságíró pedig a Székelyföldi olimpiai bajnokok, csíki olimpikonok című könyvét ajándékozta a Puskás Intézetnek. A Puskás Akadémia képviselői az intézmény zászlóját adományozták a Székelyföld Akadémia minden alközpontjának.

Szólj hozzá!

Hozzászólások