„Adja ezt oda Orbán Viktornak”

Kinyomoztuk, hogy mi is az a csapatkép a miniszterelnök dolgozószobájában, amely a protokollfotók hátterében látszik. Nem akárkik üzennek általa…


Az ominózus csapatkép a miniszterelnöki dolgozószobából
Az Index előbb felfedezte, hogy van egy bekeretezett focis csapatkép Orbán Viktor parlamenti dolgozószobájában, majd egy olvasójuk azt is felismerni vélte, hogy ez egy 1964-es Real Madrid csapatkép Puskás Öcsivel. Nos, majdnem. A hófehér mezről persze nem volt nehéz beazonosítani a madridi klubot, ám a kép 1965-ben készült. A FourFourTwo birtokába jutott közeli fotón látszik rajta a fekete „HOMENAJE A GENTO” felirat, ami arra utal, hogy a csapat Európa-bajnok, (akkor még „csak”) ötszörös BEK-győztesének, a mai tiszteletbeli elnöknek, Francisco Gentónak a tiszteletére játszott mérkőzésen készült, ami azonban nem a „homenaje”-ként általában emlegetett klasszikus búcsúmeccs volt, hiszen a balszélső, Puskás egykori állandó szobatársa még évekig szolgálta a pályán a Real Madridot. 1965 szeptemberében mégis rendeztek egy Real Madrid–River Plate gálameccset a tiszteletére (a hárommillió peseta bevételből két és fél millió maradt a kiadások levonása után, s ezt az összeget a játékos kapta meg), amelyre (az akkor már az Espanyolnál játszó) Alfredo Di Stéfano és (a közben a Reims-hez visszatérő) Raymond Kopa ismét Real-mezt húzott és visszatért egykori sikereik színhelyére, a Bernabéu Stadionba.
A hazaiak 3-1-re nyertek, az egyik gólt az ünnepelt, Gento szerezte. A Real kezdő tizenegyében valóban ott van Puskás is, a csapatfotón természetesen az ő lábánál van a labda, ahogyan gyerekkora óta majdnem minden hasonló képen, de ő még aktív játékosa volt ekkor a klubnak. A bekeretezett fotón ráadásul eredeti, spanyol nyelvű kézírás olvasható. Puskás Ferenc spanyol nyelvű kézírása, a végén a jellegzetes, hatalmas P-betűs aláírásával. A Real Madrid magyar szupersztárja dedikálta a csapat nála 17 évvel fiatalabb Pedro De Felipének ezekkel a szavakkal: „Jó barátomnak és csapattársamnak, De Felipének, a jövő nagy középhátvédjének. [olvashatatlan sor] Puskás Ferenc” De Felipe egy évvel korábban, 20 évesen mutatkozott be a nagy csapatban, és nyolc évig szerepelt a Madrid védelmében, 1966-ban együtt nyert BEK-et Puskással, s ötszörös bajnokként, kupagyőztesként távozott 28 évesen az Espanyolhoz.

Pedro de Felipe a Real Madridban (fotó: Marca.com)
A fiatal játékos nagy becsben tarthatta a képet, amely azon a gálameccsen készült, ahol együtt játszhatott a legendákkal, Di Stéfanóval, Kopával, Gentóval, Puskással, s amelyet példaképével, a magyar zsenivel íratott alá emlékül (a saját képénél pedig ő maga írta alá a fotót). Ezt bizonyítja, hogy bekereteztette és megőrizte a képet, egészen 2014-ig, amikor újabb kézzel írott spanyol szöveg került a fotóra: „ORBÁN VIKTORNAK, nagy szeretettel és tisztelettel, De Felipe” A nagy becsben tartott képet tehát másfél évvel a tavaly áprilisban bekövetkezett halála előtt a magyar miniszterelnöknek ajándékozta a volt spanyol válogatott futballista. Az arany tollal a képre írt üzenetet aztán a fotó hátoldalán további mondatokkal egészítette ki, amelyekben szól egy közös magyar barátról, akit a kép kézbesítésére kért meg, majd így ír Orbán Viktornak: „Megtisztelve érzem magam, hogy elküldhetem önnek ezt a kis emléket, amely a mindkettőnk által tisztelt baráthoz és társhoz, Puskás Ferenchez kapcsolódik. Ismerem az ön érdeklődését és elkötelezettségét a sport, és kiváltképpen a magyar futball iránt, amelynek azt kívánom, hogy hamarosan legyen újra egy ARANYCSAPATA!” Ez utóbbi szót így, magyarul, csupa nagybetűvel írta Pedro De Felipe, akinek üzenete és évtizedekig bekeretezve őrzött képe tehát célba ért, amint azt a sajtó felfedezte: Orbán Viktor dolgozószobájába került.
Sz. Gy.

Szólj hozzá!

Hozzászólások