címke: levéltári futball

Levéltári futball / 1 hónapja
A múlt század hatvanas esztendeiben rengeteget utaztak külföldre a futballisták. Az egyetlen magyar aranylabdás Albert Flórián szerint túl sokat is. Egyesek örültek a lehetőségnek, mások viszont inkább sérülést színleltek, mert nem látták értelmét, hogy néhány meccsért átrepüljék a Földet.
Levéltári futball / 3 hónapja
Nemes ügy és a túlélés érdekében fogott össze több tucat sportoló, hogy a nehéz időket valahogy átvészelje. Volt közöttük motorversenyző, kézilabdázó, asztaliteniszező és persze labdarúgó is. A Menekült Magyar Sportolók Világszövetségének 1957. júliusi megalakítását a kétségbeesés szülte.
Levéltári futball / 4 hónapja
Egy kelet-európai túra jelentései bizonyítják, hogy a Bp. Honvéd futballistái milyen kivételezett helyzetben voltak az 1956-os forradalom előtt. Ez a két országot is érintő „kiruccanás” ugyanakkor azt is bizonyítja, hogy a rendszerhez hű kiszolgálók milyen képmutatók és korruptak voltak.
Levéltári futball / 6 hónapja
Végh Antal nem sportújságíróként és nem is futballszakértőként nyúlt a témához, hanem szociográfusként, ezért üthetett meg olyan hangot, ami a közönség számára addig ismeretlen volt. A kötet zajos sikere határokon átívelt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára iratai szerint még az Egyesült Államokban is elkapkodták.
Levéltári futball / 6 hónapja
Ha a szocializmus korszakában valaki rossz szót szólt a szovjetekre, az izgatás bűntettét követte el, és rendőrhatósági eljárásra számíthatott. Az 1966-os angliai labdarúgó-világbajnokságon Magyarország–Szovjetunió negyeddöntőt rendeztek, így nem meglepő, ha a mérkőzés heves érzelmeket váltott ki a közvéleményből.
Levéltári futball / 7 hónapja
Az angol szakvezetőség képtelen volt szembenézni azzal a ténnyel, hogy a játékstílusuk fölött eljárt az idő. Minderre a nemzetközi sajtó is felhívta a figyelmet, ám a keményfejű szigetországiak nem voltak hajlandóak változtatni a hozzáállásukon, amit Puskásék kíméletlenül kihasználtak. A mondás szerint az összeomlást gőg előzi meg, a bukást pedig felfuvalkodottság.
Levéltári futball / 8 hónapja
Melyik híres ferencvárosi szurkoló mondhatja el magáról, hogy még Újpesten is örömmel látták? Zöllei János, alias Kalap, a zöld-fehérek kultikus hangadója ilyen volt. Hatalmas karimájú szalmakalapjában és terebélyes kosarával járta a szektorokat, ahol zengte a szurkolói rigmusokat, de azt valószínűleg kevesen tudták róla, hogy 1967-től „Zombori” fedőnéven informálta a III/III-at. A legendás Kalap történetét most teljes egészében elolvashatja az FFT-n!