Hol vagyok?       FFT blogok   >>  
twitter    facebook   
Regisztráció
Hírlevél

God save the Queen!

Isten áldja az angol focit!

Háromoroszlánosok
Összes blog

Az angol futball mostohagyermeke

2010-09-23 16:11:32

Nem-nem, itt most nem egy olyan játékosról van szó, akit az angol futball különböző botrányai miatt, képességei minden elismerése mellett is elfelejtene (Paul Gascoigne), de még csak nem is a rendszer elméleti csúcstermékéről (angol válogatott). A címben említett „zabigyerek” ugyanis nem más, mint az általunk Ligakupaként, a szigetországban éppen Carling Cupnak hívott „kupasorozat”.

Az 1960-ban alapított sorozat létrejöttét az indikálta, hogy az angol pályákon ekkortájt vezették be a villanyvilágítást, ez pedig megnyitotta a lehetőséget az előtt, hogy a fanatikus angol közönség a hétvégék mellett a hétköznapokon is hozzájuthasson mindennapi bevetőjéhez: a futballmeccshez, méghozzá este, mint az európai kupákban.

Lebonyolítását tekintve az angol klubfutball négy felső osztályát érinti, azaz 20 Premier League klubot, illetve az egyaránt 24 csapatos másod-,harmad-, és negyed osztályt, így elmondható, hogy csak profi klubok indulnak a nyár végétől kora tavaszig tartó sorozatban, amely az egyik legnagyobb különbség a világ legpatinásabbnak tartott nemzeti kupasorozatához, az FA kupához képest, ahol több száz, amatőr státuszú csapat is beszáll a vetélkedésbe.

Természetesen e poszt megírására nem az késztetett, hogy a Ligakupa szabályzatát, történetét és egyéb biztosan mindenkit érdeklő tényeket tárjak a nagyvilág, vagy legalábbis Magyarország elé.

Sokkal inkább az vezérelt, hogy felfedjem, mennyire komolyan vehető egy olyan kupasorozat a világ legnépszerűbb sportjának őshazájában, amelyről nem elég, hogy 1982 óta szponzorai révén vagy egy bizonyos folyadék (Milk Cup, Coca-Cola Cup, Worthington Cup, Carling Cup) vagy valamelyik áruház (Littlewoods Challange Cup, Rumbelows Cup) jut eszébe az embereknek, de ráadásul a résztvevő csapatok is magasról tojnak az „Értéktelen Kupa” csúfnévvel illetett sorozatra. Ami a magyar utánzatnál nem is lenne olyan mellbevágó, hiszen tudjuk, mennyi értéke van ma Magyarországon a Ligakupának, de az, hogy egy olyan országban, ahol a földkerekség más országaiból szájtátva nézik, miként őrülnek meg az FA kupa januári indulásától kezdve, ennyire ne induljanak be annak a lehetőségétől, hogy specialitásukat, azaz a kupaszereplés égető vágyát, kiélhetik, több mint elgondolkodtató.

 

                                                 Most éppen Carling Cupnak hívják.....Pedig bizony-bizony, ez a helyzet az angol Ligakupa esetében. Az elmúlt 10 évben az UEFA európai klubfutball-reformja miatt veszélybe került, annak a lehetősége hogy a másodikszámú angol kupasorozat győztese indulhasson az UEFA-kupa, azóta Európa-liga küzdelmeiben, ám valószínűsíthető, hogy ez se rázta volna fel különösebben a klubokat.

Miért? Pudingevőknél meg vannak őrülve, nem akarnak európai csapatok ellen megmérkőzni specialitásukban, a kupaküzdelmekben? Ráadásul így olyan csapatoknak is esélye nyílna az UEFA bankszámlájának megcsapolására, akik bajnoki szereplésük alapján esélytelenek lennének egész éves teljesítményükkel kvalifikálni magukat.

A helyzet megítélésénél a csapatokat két csoportra kell osztanunk. Van a nagyobb erőkből álló nagycsapatok tábora, akik amúgy is évről-évre szereplői valamely európai kupasorozatnak, és vannak, akiknek erre általában esélyük sincs.

Először foglalkozzunk az első, kisebb réteggel. Köztudott, hogy a Ligakupában a csapatok (nem csak a nagyok), általában fiatalokkal teletűzdelt csapatokkal állnak ki, olyanokkal, akik a tartalék bajnokikon kívül maximum a cserepadra férnek oda, vagy még oda se. Ez természetesen nem probléma, hiszen manapság egyre jobban hallatja hangját az a réteg, akik szerint a fiatalok nem, vagy csak nagyon kis részben kapnak megfelelő terhelést fiatal korukban, a Ligakupa pedig egy megfelelő erőpróba számukra.

Azonban a klubokat, és természetesen az őket éltető szurkolókat a fiatalok mellett egy hangyaköpetnyit jobban érdekli a csapat aktuális szereplése, netán a címek begyűjtése.

Manapság az angol futballt két klub, a Chelsea és a Manchester United uralja. A londoni Kékek az utóbbi években uralkodó erő az FA kupában, tavaly pedig háromévnyi szünet után sikerült begyűjteniük a bajnoki címet is. A Vörös Ördögök a Premier League-éra messze legsikeresebb együtteseként 11 bajnoki címet számlálnak, kétszer nyertek ez idő alatt Bajnokok Ligáját, egyszer pluszban a döntőig is eljutottak, tehát mindkét helyen van mivel a „szurkolók száját betömni”.

De mi a helyzet a többi csapatnál? Az Arsenal több mint 5 éve nem tudott semmit felvonultatni szurkolóinak, a Liverpool nem hogy ugyanennyi idő óta vegetál, de elindult lefelé a lejtőn, a Manchester Citynek pedig temérdek pénzzel felpumpálva harmadik szezonjában jó lenne legalább egy „ócska” Ligakupa győzelmet felmutatnia. És akkor csak a legeslegnagyobbakról esett szó, nem beszéltünk a Tottenhamről, vagy éppen az Evertonról, Aston Villáról.

Nos, ennek ellenére a Ligakupa 3. fordulójában mi történt? A Premier League tavalyi végeredményét végig futva azt láthatjuk, hogy az első nyolc helyezettből három élte túl a számukra első körnek számító fordulót.

A Chelsearől már esett szó, náluk van és volt is mit a tejbe aprítani az utóbbi időszakban, bajnoki címre és akár BL-győzelemre is esélyesként, illetve az FA kupa várható győzteseként az ő kiesésük nem érdemel különlegesebb említést. Főleg annak fényében nem, hogy fiatalokkal teletűzdelt csapatuk 3-1-es hátrányból, egy emberrel kevesebbel játszva mentették majdnem hosszabbításra a Newcastle elleni mérkőzést, akik végül megérdemelten, az utolsó percben szerezték meg a továbbjutást jelentő találatot. Ancelotti nem törte össze magát, hogy legjobb együttesét pályára küldve jussanak tovább, de látszott a játékosokon, hogy nem volna ellenükre, ha esetleg a Ligakupában is nyerhetnének.

A Tottenham kiesése a szükséges rossz lehetőségek közé tartozik, ugyanis az Arsenallal sorsolták össze rögtön a 3. fordulóban, így egy esélyes búcsúzása elkerülhetetlen volt, ez pedig most éppen a BL miatt amúgy is kettős, és egyben szokatlan megterhelésnek kitett Spurs lett.

Azonban aki magyarázatot talál arra, hogy miként esett ki a Manchester City, a Liverpool, netán az Everton, az előtt megemelem a kalapom.

Manchester bugyikék felében az arab sejkek még nem tudtak hazaküldeni egyetlen képet sem az Emirátusokba, amint játékszerük által megnyert kupával díszelegnek, így mindenki arról beszélt, a Ligakupa reális cél lehet idén, mint az egyetlen valószínűleg megszerezhető cím. Ráadásul az összevásárolt sztárok gyülekezőhelyéül szolgáló Eastlandsen az ebből kifolyólag fagyos hangulatot is enyhíteni lehetett volna extra játéklehetőséggel. De nem, sikerült kipottyanniuk a Premier League újonc West Brom ellen, így vélhetőleg még egy évet kénytelen lesz várni Manszur sejk egy nem általa vásárolt fénylő ezüsttárgy fogdosására.

 

 

A Northampton játékosai se hitték el, hogy legyőzték a Liverpoolt...Liverpoolban ami folyik, az botrányos. Hogy miként emésztették meg a szurkolók azt a blamázst, hogy tavaly még a Bajnokok Ligájába se jutottak, és ahogy manchesteri szurkolók heccelték őket a múlt heti örökrangadón: „Thursday night, Channel Five”, azaz maradt számukra az Európa-liga, abba belegondolni se merek. De az hogy, hogy még a nyamvadt Ligakupában sem képesek továbbjutni a negyedik vonalbeli Northampton ellen, amely a forduló legalacsonyabban rangsorolt együttese volt, az már a sokat látott Roy Hodgsonnál is kiverte a biztosítékot, aki annak ellenére is legkevésbé magára lehet mérges, hogy igen tartalékos, az ellenfél lebecsülését mutató együttest küldött pályára, ráadásul az Anfield Roadon.

Az Everton kiesése, a szintén nem túl acélos Brentford ellen, lehet hogy már meg se lep senkit, hiszen amit az idei szezonban produkálnak eddig a Stolverkosok, az katasztrófa.

Hosszúra nyúlt írásomból kiderült tehát, hogy a Premier League topcsapatait már csak a Manchester United, az Arsenal és az Aston Villa képviseli a Ligakupa 4. körében, így ha nem kerülnek szembe pont egymással a sorsolás következében, és nem botlanak, akkor akár az elődöntőig ki lehet kövezve útjuk.

A nemzetközi kupaindulásra bajnoki helyezésük alapján nem igen pályázó csapatok közül már csak az FA kupa maradt a Blackburn Roversnek, a Fulhamnek, a Sunderlandnek és a Boltonnak, az erre pedig amúgy is esélytelennek tartott Blackpool pedig már a 2. kört se érte meg.

Ezek után csak annyi kérdés vetődik fel bennem: van értelme egy olyan sorozatnak, amit a legutóbbi két sorozat győztese, a fiataljaira mindig is különös figyelmet fordító Manchester United, illetve talán a hasonló jegyekkel büszkélkedő Arsenal vesz csak komolyan?

Nem kellene inkább a létező ifjúsági FA kupát felkarolni, és ott lehetőséget adni a fiatalokat, a nagy csapatokat pedig megkímélni attól a nyűgtől, hogy minimum egy mérkőzésen szenvedésre késztessék közönségüket? Ugyanis úgy látszik, a dicsőség és a vele járó kupaindulási jog nem ráz fel senki a szigetországban….

 

Lakner Péter

nincs kép
Jelentkezz be a Facebookra, hogy hozzászólhass!
3 hozzászólás
Bemutatkozik: Háromoroszlánosok

Bármi, ami angol válogatott és Premier League!

HOZZÁSZÓLÁSOK
2010-09-24 11:51:45

Balee19 hozzászólása:

Jogos a felvetés, hogy a City és a Spurs a BL-re hajt, azonban a top trióval (Arsenal, Chelsea, MU) még mindig nem tudják felvenni a versenyt, így csak egyiküknek sikerülhet, ha a Pool alulteljesít. Azonban a Liverpoolt nem szabad leírni ennyire a bajnokság elején. Véleményem szerint a bajnokság végére másnem a 6-ba oda fognak érni. Tehát a kiadó helyek száma a "gyengébb" középcsapatok számára változatlanul 1.
2010-09-24 10:46:08

Carlos hozzászólása:

Jo a cikk! Csak 2 megjegyzesem van: 1.)A a Tottenham es a City leginkabb a BL-es helyekre hajt es nem az EL-re (persze a tobbiek is, de en inkabb oket latom eselyesnek az esetleg felebredo Liverpool mellett). A Liverpool boduletes godorben van es nem hiszem hogy Roy (edzo) miatt. 2.)Tul sok a meccs, a jobb jatekosokat a fontosabb meccsre hagyjak. Az Arsenal es ManU sem az A-csapattal allt ki es nem azert nyertek. Egyszeruen nyerni akartak a sracok. Mindegyik csapat kb. 3 elsocsapatos jatekossal kezdte a merkozest a (Chelsea is).
2010-09-23 17:31:40

Balee19 hozzászólása:

Az, hogy a nagy csapatokat nem motiválja a sorozat, az valahol érthető, hiszen nagyon jó eséllyel a bajnoki szereplésük nemzetközi kupaszereplésre jogosítja fel őket a következő évadra.
Viszont az már elgondolkodtató, hogy azon csapatok, amelyek ugyan szerényebb erőt képviselnek, mégis évről évre harcban lehetnek az 5-7. hely megszerzéséért(City, Tottenham, Everton, Aston Villa, Bolton, Fulham) miért veszik ennyire fél vállról ezt a lehetőséget. Pedig eme csapatok közül évente csak 3 érhet oda (feltéve ha a Liverpool nem a mostani formáját mutatja és odaér a nagyok mögé a dobogó közelébe).

LEGFRISSEBB FOCI HÍREK


További foci híreink »

UTOLSÓ KOMMENTEK


Bookmark and Share