Hol vagyok?       Interjúk   >>  
twitter    facebook   
Regisztráció
Hírlevél

Kérdezd meg pacekba’

Amikor Te vagy az újságíró

Lothar Matthäus

 

Lothar Matthäusszal a Hotel Kempinskibe beszéltünk meg találkozót, és milyen a sors, pont ott fogadta az FFT-t, ahol annak idején megfogant a gondolat, hogy szövetségi kapitány legyen Magyarországon. Matthäus nem sokat változott a magyar meló óta, a versenysúlya alapján aktív futballistának nézhetnénk, alapvetően nyugodt, kedves, de elég egy kérdés, és mint a régi időkben, vibrál, előredől a székében, leteszi a villát a tányér szélére, félbeszakítja az Eszterházy-torta evését, és magyaráz, ahogy megszoktuk. Mellette ült, figyelmesen hallgatott Pellady Péter, akinek köszönhetjük Lothart, aki segített megszervezni az interjút, és aki elragadta egy órára a barátját az önéletrajzi valóságshow forgatásáról.

 

Mikor tér vissza a magyar futballba?


deep purple, fourfourtwo.hu

Nagyon szeretem Magyarországot, sok barátom él az országban. (FFT: Ki a legjobb barátja Magyarországon?) Hát, nem Pellady Péter, ő túl sokat beszél (nevet…). Leginkább az újságírók, őket kifejezetten szeretem. Ők mindig nagyon korrektek voltak velem (ironizál a szintén jelen lévő FFT-főszerkesztővel, akivel egykor konfliktusai voltak...), megértik a futballfilozófiámat, az elképzeléseimet... Még mindig jobb, ha legalább utólag, mint ha soha... Szóval, vannak barátaim, de hogy ki a kedvencem?… Pellady Péter nagyon közel áll hozzám, heti ötször beszélünk, persze vannak mások is, akikkel tartom a kapcsolatot. Mindig tudom, hogy mi történik az országban. Még ha nem is vagyok itt olyan gyakran, csak havonta egyszer, mindig jó ide visszajönni, és látni a gyönyörű Budapestet.Elégtételt érez, hogy az Öntől elköszönő Kisteleki István azóta eltűnt a magyar futball környékéről?


karolinaa01, e-mail


Ez nem rám vallana! Nem nézek vissza a múltba, engem a jövő érdekel. Ami megtörtént, megtörtént, a múltból lehet tanulni, de megváltoztatni nem lehet. Sokkal jobb a jelenről beszélni, és arról, hogy mi várható a jövőben, mint hogy a múltat elemeznénk. Magyarországról, ahogyan máshonnan is, ahol dolgoztam, vannak szép és rossz emlékeim, de ezekből lehet tanulni. (FFT: Mi a legszebb emléke a magyarországi időszakból?) Kedves emberekkel találkoztam, magyarnak és budapestinek éreztem magam. Amikor visszatérek Magyarországra, érzem az emberek boldogságát és azt a tiszteletet, amivel irántam viseltetnek. És ez a legszebb, amit nyolc év után kaphatok az országtól. (FFT: És a magyar nők?) A magyar nők? Róluk nem tudok beszámolni, mert nem kerültem velük közeli kapcsolatba. (FFT: Magyarország híres a szép nőiről!) Mindenhol vannak gyönyörű nők, Magyarországon is. De valóban igaz, hogy szép nők vannak Magyarországon.Mit szeret Budapestben a leginkább? Mit nem szeret benne?
Kiss István, e-mail


Azért jövök Budapestre, hogy kikapcsolódjam. Rengeteget utazom, és amikor Budapesten vagyok, úgy érzem, mintha önmagam lennék. Elmehetek szórakozni, az emberek felismernek, de egyáltalán nem zavarnak, hagyják, hogy éljem a magánéletemet. Kényelmesen ki tudok kapcsolódni, pihenhetek.Mi volt az oka, hogy nem lett a Videoton edzője?
Olga, sms


Talán jobb, ha nem beszélek erről! Én kész lettem volna idejönni, hogy megkössünk egy korrekt, tiszta, egyenes megállapodást. Először megállapodtunk, aztán óránként változott valami. Kezet fogtunk, szinte már bemutattak, mint a klub új edzőjét, aztán valami egészen más úton kezdtek járni, ami számomra elfogadhatatlan volt. Én egyenes ember vagyok, egy kézfogás számomra, férfiembernek többet jelent, mint egy aláírt szerződés. (FFT: Kivel állapodott meg, kivel rázott kezet?) A tulajdonossal, hogy is hívták? (FFT: Garancsi Istvánnal?) Igen, ő volt az. (Pellady Péter kiegészít: És Berzi Sándorral.) Amiben megállapodtunk, az nem volt benne a szerződéstervezetben. Én megtanultam, többek között Franz 
Beckenbauertől, hogy a kimondott szónak nagyobb súlya van, mint bármilyen szerződésnek. Lehet, hogy a másik oldalt nem igazi úriemberek képviselték. Amikor eldöntöttem, hogy újra Magyarországon dolgozom, boldogan jöttem, mert a magyar futballban, amit most már sokkal jobban ismerek, van potenciál. Mindössze arra van szükség, hogy a megfelelő emberek kerüljenek a megfelelő pozícióba. Őszintén kívánom, nemcsak a válogatottnak, hanem a klubcsapatoknak is, hogy jobban menjen a soruk, mint a legutóbbi tizenöt-húsz évben. Rengeteget utaztam, különösen Kelet-Európában, infrastruktúrában, a klubok koncepcióját tekintve gyakran más utat követnek, mint a spanyolok, az angolok vagy a németek. Magyarország tud tanulni a német és a spanyol útból, a futballképzésből, a módszerekből, abból, hogy miként kell a fiatal játékosokat tanítani, hogyan kell velük dolgozni. A fejlődés szempontjából néha nem árt körülnézni más országokban is.


 

Ön szerint milyen mértékig szól bele a fogadási csalás a kelet-európai és milyen mértékig a német bajnokságba?
lolika22, e-mail


Nagyon szép, hogy megpróbáljuk megtisztítani a futballt. Sajnos nemcsak a futballban, az életben is vannak piszkos ügyek. Ha a politikát nézzük, a korrupció. (FFT: Mi a véleménye a négy büntetőt hozó Észtország–Bulgária mérkőzésről, amelyen ön volt a bolgár kapitány?) Ezen a találkozón a saját csapatommal voltam elfoglalva, nem észleltem semmiféle gyanús dolgot, de mégis olyan történt, amit a meccs alatt nem vettem észre. (FFT: Négy tizenegyest fújtak be a meccsen. Tényleg nem volt gyanús?) A Barcelona is kapott két büntetőt a BL-ben a Milan ellen, szóval, miért ne lehetett volna négy jogos tizenegyest adni?! Valaki manipulálhatta a meccset, és ettől nagyon szomorú lettem. Én sportember vagyok, a fair play híve, elfogadom a számomra jó és rossz eredményeket egyaránt. De ha valaki manipulálni akarja az én játékomat, akkor az többé nem az én játékom. Nem tudtam, hogy mi történik, de az biztos volt, hogy egy ázsiai ügynökség kötötte le a meccset. (FFT: Harmadosztályú magyar bírókkal…) Én elleneztem ezt a barátságos meccset, mert miért is játszana Törökországban Észtország és Bulgária?! Harcoltam a bolgár szövetségi elnökkel, hogy nem akarok Észtország ellen játszani. Először is, semmi motivációjuk nincs a játékosoknak egy ilyen meccsen, aztán miért játszunk Törökországban, ha ebből egy fillért se látunk? Ők fizették a repülőjegyeket, de a bolgár szövetség fizette a hotelt. Innentől kezdve ez nekem nem tűnt tiszta játéknak, de nemcsak nekem, a játékosaimnak sem. Ugyanerre az időpontra volt egy ajánlatunk, játszhattunk volna huszonötezer néző előtt az Egyesült Arab Emírségekben is, amiért a bolgár szövetség pénzt is kapott volna. Ezzel szemben Törökországba mentünk, a bolgár szövetség fizetett, és kiderült, hogy ázsiai iroda szervezte a meccset, harmadosztályú magyar játékvezetőkkel. Ez intő jel volt a bolgár szövetségnek, hogy legközelebb ellenőrizzen mindent, mielőtt elfogad egy ilyen ajánlatot: ki lesz a bíró, ki szervezi a meccset… Hogy szervezhet egy ázsiai iroda meccset Törökországban a bolgár válogatottnak?! Amikor én szerveztem meccseket a magyar válogatottnak, magyar szövetségi kapitány voltam, közvetlen kapcsolatban voltunk az ellenfél futballszövetségével vagy azzal az ügynökséggel, amelyik például a brazil válogatottat képviselte. És ez így volt rendjén! (FFT: Tudja, hogy a játékvezetők aztán börtönbe kerültek?) Ez sajnos nem nagy dolog. Ők nyilván a pénzért csinálták, amit csináltak, de ebben a csalásban ők az utolsók a sorban.Hogyan ünnepelte tavaly az ötvenedik születésnapját?
Liteimi, e-mail
Nagy parti volt Münchenben a családdal és a barátaimmal, körülbelül százötven vendéggel. (FFT: Ki volt a leghíresebb focista vendég?) Én magam! (Nevet.) Hriszto Sztoicskov volt a második leghíresebb exfutballista a partin…A már említett Bajnokok Ligája-győzelmen kívül tényleg mindent elért, amit egy futballista elérhet. Teljesnek érzi a pályafutását?


deep purple, fourfourtwo.hu


Mindent nem nyerhet meg az ember! Huszonkét éves profi pályafutásom alatt több trófeát nyertem, persze egyértelmű, a BL-győzelemmel lenne tökéletes a karrierem. De így is büszke lehetek arra, amit kaptam a sorstól. Huszonkét évig játszottam a legmagasabb szinten. Semmilyen hiányérzetem sincs a pályafutásommal kapcsolatban. (FFT: A ’99-es BL-döntőn végig sokkal jobbak voltak, mint a United, aztán mégis kikaptak.) Ez valami hasonló, mint amit a Barcelona–Chelsea meccsen láttunk. A futball nem mindig korrekt, nem szolgáltat igazságot, de el kell fogadnod a végeredményt. Persze arról lehet vitatkozni, hogyan alakul ki, de ettől még a végeredmény nem változik. (FFT: Amikor lejött a pályáról, egy nullára vezetett a Bayern.) Igen, egy nulla volt ide. A futball csapatjáték, és a végeredmény akkor alakul ki, amikor a játékvezető lefújja a meccset. A BL-döntő egy rossz pillanat volt a karrieremben, viszont rengeteget tanultam belőle. (FFT: Ez volt a legrosszabb pillanat a pályafutásában?) Igen, egyértelműen! Nemcsak kikaptunk, de az utolsó utáni pillanatban kaptuk a gólt, és már nem maradt esélyünk a javításra. A második manchesteri gól után egy perccel a játékvezető lefújta a meccset. (FFT: Két évvel később a Bayern megnyerte a BL-t a Valencia ellen, de akkor már nem volt ott a csapatban.) Sokan voltunk a ’99-es együttesből, akik már nem játszottak 2001-ben, de voltak olyanok is, akik játszottak a döntőn. Nagyon örültem az ő sikerüknek, és boldog voltam a klub és a Bayern-szurkolók miatt is.

Mit szólt ahhoz, mikor Trapattoni azt mondta, hogy nem kell neki Maradona, Falcao, Careca, csak Matthäus kell, mert ő győztes típus.
Bravobravo, e-mail


Beszélgettem Giovanni Trapattonival, mielőtt odaadta nekem a tízes mezt. Mondtam, hogy én nem vagyok egy tízes, és még csak nem is hatos, én a védelem és középpálya között játszom, inkább vagyok nyolcas. Visszamegyek a védők elé, elkérem a labdát, és tudom indítani a többieket. A felkészülés első hetében megkérdezte, hogy akkor milyen számú mezt kérek. „A nyolcast, mint a Bayernben!” – válaszoltam. „Nem jó, az már Nicola Bertié! Jó, akkor legyen a hatos.” De az is foglalt volt. Talán Matteoli játszott abban. „Lehet, hogy ez neked meglepő, de akkor is, itt a tízes” – mondta a Mister. De én nem vagyok tízes típus! Nem érzem magam annak, nem vagyok Maradona vagy Platini! Ugye, Maradona volt akkoriban a legjobb játékos, Trapattoninak tanítványa volt korábban Platini a Juventusban… „Oké, rendben, de nekem annyira fontos vagy, mint Maradona, úgyhogy itt a tízes, ebben játsszál!” – erősködött Trapattoni. Akkoriban a tízes volt a csapat vezére. Úgy érzem, hogy a Trapattonival töltött három év alatt elég jó vezére voltam az Internek.Ki a legjobb edző, akitől a legtöbbet tanult?
Heimo, Facebook


Tíz-tizenkét edzőm volt, és mindegyiktől tanultam valamit, de egyikük sem volt tökéletes. (FFT: Ki volt majdnem tökéletes? Beckenbauer?) Ő valóban szuper volt mint szövetségi kapitány. Nagy különbség, ő nem volt klubedző, nem volt edzői licence, viszont egyéniség volt, fantasztikus játékosmúlttal, szinte ő volt a német futballisták édesapja. (FFT: Mi a jobb: klubedzőnek vagy szövetségi kapitánynak lenni? Amikor elhagyta Magyarországot, azt mondták, hogy Lotharra kapitányként van szükségünk.) Én nem csak szövetségi kapitány voltam Magyarországon. Szponzorokat kutattam, a merchandisingban, a válogatott utaztatásában, a repülőjegyek vásárlásában is segítettem, és még sok mindenben. Meg akartuk mutatni a magyaroknak, hogy kevesebb pénzből is lehet jobb minőséget csinálni. (FFT: Ez sikerült?) Nagyon jó példa a busz! Mielőtt a Mercedestől lízingeltünk egy saját csapatbuszt, megkértem Pétert (Pellady – a szerk.), hogy járjon utána, mennyit költ évente a válogatott buszbérlésre. Jól emlékszem, évente hatvanötezer eurót. Ezután felkerestük a mannheimi Mercedes-központot, és sikerült két-három éves, néhány ezer kilométert futott buszt jó áron lízingelnünk – kamatmentesen. A futball nem csak a fizikális felkészítésről szól. Ha a futballista ötcsillagos szállodában készül, business classon utazik, megvan a buszon a saját helye, érzi, hogy törődnek vele, sokkal nagyobb az önbizalma, sokkal többre képes. Mielőtt Magyarországon dolgoztam, a válogatott legalább egy átszállással érkezett a mérkőzés helyszínére. Például amikor Glasgowba mentünk, nem volt közvetlen járat Budapest és Glasgow között. El kellett volna repülnünk Münchenbe, majd három óra várakozás után indultunk volna tovább Glasgowba. De három óra várakozás alatt a játékosok veszítenek a koncentrációs képességükből. Kiderült, hogy ha bérelünk egy harmincöt személyes repülőgépet, olcsóbb, mintha átszállnánk. Még az újságírók is velünk utazhattak, nekik is jóval olcsóbb volt az út. Minőséget hoztunk a labdarúgóknak, így jogosan vártuk el, hogy csak a futballra koncentráljanak. Változásokat hoztunk a magyar futball és a válogatott életébe, amivel hosszú távon jobb eredményeket is tudtunk volna produkálni.Tartja a kapcsolatot valamelyik magyar futballistájával? Huszti Szabolccsal például, aki az Ön felfedezettje volt, és már kétszeres orosz bajnok a Zenittel?


susogo10, e-mail


Néha beszélek velük, de nem jellemző. Ugyanakkor nagyon boldog vagyok, amikor a volt játékosaim külföldi bajnokságokban is megállják a helyüket. Elég megnézni, Huszti milyen klubokban játszott az elmúlt hét-nyolc évben, vagy mondhatom Juhászt, aki az egyik legjobb belga klubbal többszörös bajnok, és Gerát is, aki cserejátékos volt a Ferencvárosban, majd egy-két év múlva Angliába szerződött, és azóta is ott futballozik magas szinten, jó pénzért. Mindenki nevetett, mikor meghívtam Hajnal Tamást a belga Sint-Truidenből. A klubja valóban nem volt világverő egyesület, de láttam a magyar bajnokságban futballozókat, és nyilvánvaló volt, hogy Hajnal jobb képességű volt az NB I-es játékosoknál. A magyar bajnokság nagyon alacsony színvonalú volt. (FFT: Volt?) Remélem, hogy csak volt! Hajnal fiatal játékos volt, aki a Schalkéban is szerepelt, aztán Mark Wilmots segítségével eljutott Belgiumba, szóval, meghívtam őt is a válogatott keretbe. Akire felfigyel a Schalke, az minimum tehetséges, megadtam Hajnalnak a lehetőséget, hogy bizonyítson a válogatottban. Gera és Huszti tehetséges fiatalok voltak, akikről úgy ítéltem meg, hogy tudnak segíteni a magyar válogatottnak. (FFT: Ez rendben is van, de akkor minek próbált ki annyi játékost, például Kapcsos Vincét Antigua és Barboa ellen?) Mert tehetségesek voltak, és karakteresek. Ezért gondoltam, hogy a klubjuk után meg kell mutatniuk magukat a válogatottban is. Volt egy koncepcióm, amit a szövetség elnökének (Bozóky Imrének – a szerk.) is felvázoltam 2004-ben. Több külföldön játszó futballista a családtagjaival akart találkozni az összetartások alatt ahelyett, hogy a futballra koncentrált volna. Mindeközben nagyon magas volt a csapat átlagéletkora. Jeleztem, hogy ez egyáltalán nem elfogadható. Megmondtam az MLSZ elnökének, hogy végig kell járnunk az utat, és idő kell a változásokhoz, egy megfiatalított magyar válogatottól nem várható el, hogy azonnal szállítsa az eredményeket. A mi időszakunk alatt játszottunk Argentína, Németország és Brazília ellen, leginkább azért, hogy tanuljanak a mérkőzésekből a játékosok. Az volt a célunk, hogy az NB I-ből kikerülő tehetséges játékosok külföldre szerződjenek, mert ebből a válogatott is profitálhatott.Mi lehet az oka, hogy nem kapott eddig komoly szerepet a német futballban? Sem a Bayern Münchenben, sem pedig a válogatottnál.

mayday36, e-mail


Mindig megvan az esély, de én döntök, hogy mit akarok, mi a legjobb nekem. Több ajánlatom volt német kluboktól, megbeszéléseket folytattam a Német Labdarúgó-szövetséggel, de inkább más feladatokat részesítettem előnyben, mint például a magyar szövetségi kapitányi posztot. Szerettem volna részese lenni a magyar futballtörténetnek. És ez teljesen természetes, amikor profi emberről van szó. Ha most megnézem, hogyan működik a magyar futball, erős elnök, jó játékosok, a magyar válogatottnak van jövője, és ez megmutatkozott az Eb-selejtező sorozatban is… (FFT: Paulo Sousa azt mondta, szégyen, hogy a válogatott nem jutott ki az Eb-re.) Nem értek vele egyet! Svédország és Hollandia is ott volt a csoportban. (FFT: Ő azt mondta, hogy jobbak vagyunk, meg kellett volna előznünk a svédeket.) Ezt még nem mondhatjuk. A svéd bajnokságban játszók lehet, hogy jobbak az NB I-es focistáknál. 
Ibrahimovic még mindig veszélyes, és rengeteg jó svéd labdarúgó futballozik Angliában. Még mindig erős a svéd válogatott, de nem felejthetjük el, hogy Magyarország nagyon jó meccseket játszott Svédország ellen. (FFT: Legutóbb 2-1-re győzött Budapesten…) Igen, egy mérkőzésen bármi megtörténhet, de még nem mondhatja el, hogy jobb lenne Svédországnál. A svédeknek jó csapatuk van, de a magyarok nagyon közel vannak hozzájuk.Mennyire nehéz Guardiola-féle karmesternek lenni? 


Gyenes István, Facebook


Guardiolának szerencséje volt. A Barcelona labdarúgója volt, ismerte a Barcelona játékrendszerét, mindent tudott a Barcelonáról. És a csapatában voltak a világ legjobb futballistái, Messi, Xavi. Ismerte a barcelonai klubmodellt, a játékrendszert, azonnal tudta, mihez kezdjen. Guardiola kinevezése volt az utóbbi tíz év legjobb kombinációja a nemzetközi klubfutballban. (FFT: Van esélye Guardiolának, hogy más klubban is sikeres legyen?) Igen, a Barcelonánál elért eredményei miatt a világon mindenhol tisztelik, mint ahogyan Mourinhót is. Szerintem jó a személyisége. (FFT: Minden tapasztalatát a Barcelonában szerezte.) És ezt a tapasztalatot tudja ötvözni egy másik csapat minőségével. Az biztos, hogy Guardiola még egyszer nem dolgozhat ugyanúgy, mint a Barcelonánál. Guardiola kedves srác, de tudja, hogy a spanyol és az angol futball nem ugyanaz. Angliában más típusú játékosok vannak, de ettől még lehetnek máshol is jó eredményei, és lehet ugyanazokkal a játékosokkal is sikeres, mint Barcelonában. (FFT: Ki a világ legjobb futballistája?) Leo Messi. (FFT: Ronaldo?) Nem, Messit jobban szeretem. De mindkettőjüknek gondja van a válogatottban. (FFT: Miért lehet ez?) Más játékrendszer, más minőségű játékosok… nézzük meg Messit: az argentin válogatottban nincs egy Xavi. (FFT: Régebben ez nem volt létező probléma, Matthäusnak vagy Platininek ez nem jelentett gondot.) Igen, de mi szerencsések voltunk, mert nemcsak a klubban, a válogatottban is jó játékosok vettek minket körül. Engem például Brehme, Völler, Hässler, Klinsmann vagy Littbarski. (FFT: Igen, de Argentínának rengeteg jó játékosa van!) Igen, sok a nagy név, de például 2010-ben Maradona barátom rossz rendszerben játszatta őket, és meg sem hívott olyan játékosokat, mint Cambiasso vagy Zanetti. Pedig ők abban az évben mindent, olasz bajnokságot és kupát, Bajnokok Ligáját nyertek az Interrel. Őket meg kellett volna hívni, nemcsak pszichológiai, szakmai okok miatt is. Ők jobbak voltak, mint sokan mások a keretben. (FFT: Erre rájöttünk a vébé után.) Utólag könnyű okosnak lenni, de én már előtte megmondtam. Nem értettem a világbajnokság előtt, hogy Maradona miért nem hívta meg ezt a két játékost az Interből, miért nem adott nekik esélyt.Rendszeres résztvevője az Oktoberfestnek? Melyik a legjobb sör?
kiddi55, e-mail
Igen, minden évben ott vagyok. A bajor söröket is meg lehet inni, de nekem a Spaten a kedvencem.Mit érzett, amikor Andreas Brehme belőtte a büntetőt a ’90-es vébén, a római döntőben? Akár Ön is lehetett volna a hős! Igaz, hogy azért nem vállalta, mert szorított a cipője?
deep purple, fourfourtwo.hu


A szünetben cipőt cseréltem, és tudjuk a hétköznapi életből is, hogy az új cipő feltörheti az ember lábát. Hát, én ebben az új cipőben játszottam, és nem éreztem kényelmesnek. Ezért szóltam Andy Brehmének, hogy ő lője a tizenegyest, de egyébként is tudott arról, hogy a szünetben cipőt cseréltem. Egy pillanat alatt zajlott minden, szóltam neki, hogy ő rúgja. (FFT: Jó döntés volt?) Ez volt a legjobb döntés, mert senki sem garantálta, hogy a tizenegyest be fogom rúgni. Előtte két büntetőt is rúgtam, a negyeddöntőben Csehszlovákia és az elődöntőben Anglia ellen, mindkettő bement. Volt önbizalmam, de így volt a biztos. (FFT: Kicsit megijedt?) Nem erről volt szó, inkább a csapattal szemben nem tehettem meg, hogy ilyen helyzetben mégis elvállalom.Mi történt ’94-ben a bolgárok ellen? Vezettek egy nullára egy tizenegyessel, de jött Sztoicskov és Lecskov gólja, és mehettek haza. A németekre nem jellemző, hogy leadják az előnyt.
borntobe, fourfourtwo.hu


Mi az, hogy nem tipikus német meccs?! Később az angolok vezettek ellenünk az Eb-n, aztán mi nyertünk tizenegyesekkel. (FFT: Igen, de akkoriban?) A németeknek is joguk van vezető gólt lőni, majd kikapni. Mi voltunk a favoritok Bulgária ellen, de ez nem az 1990-es válogatott volt, amikor az első és a huszonharmadik játékos is egy irányba húzott, amikor valóban nagybetűs csapat voltunk, amelyik sohasem adja fel.Felhívta Mourinhót az Inter BL-győzelme után? Volt Inter-játékosként gratulált José Mourinhónak? Ja, egyáltalán kinek drukkolt az Inter–Bayern BL-döntőn?
gigike10, e-mail


Nem gratuláltam neki, mert nem is láttam őt a Bernabéuban. Amikor Mourinhóval találkozunk, mindig beszélgetünk a futballról, de a BL-győzelem után nem hívtam fel. Boldog voltam az Inter-játékosok, az Inter-szurkolók és különösképpen a fiam miatt, aki hatalmas Inter-drukker. (FFT: De az apja játszott a Bayernben is. Kinek drukkolt a döntőn?) Teljesen nyugodt voltam, mert tudtam, hogy az egyik csapatom biztosan megnyeri a BL-t. Ez a pozitív megközelítés, de az újságírók ilyenkor abból indulnak ki, hogy az egyik klubod biztosan elbukja a döntőt.Állítson fel értéksorrendet: nők, pénz, futball!
lool22, e-mail


Az első az egészség. Amiket felsorolt, fontos dolgok, de nem a legfontosabbak. Nálam első az egészség, aztán fontos, hogy legyenek barátok körülöttem, és a korrektség is nagyon fontos. Az életem nem lehet nők és futball nélkül, a pénz a kényelemhez kell, de ez az utolsó. (FFT: Hogyan tartja karban magát ilyen fantasztikusan?) Nincs ebben semmi különleges. Fizikailag és lelkileg is frissnek kell lenned. Ha nem figyelsz oda az egészségedre, nehezebben tudsz koncentrálni az életben.Mik a tervek a jövőre?
mqxc, sms
Minden reggel egészségesen akarok ébredni és úgy, hogy bele tudjak nézni a tükörbe. Ne kelljen szégyenkeznem semmiért! Szeretnék edzősködni, olyan csapatnál akarok dolgozni, amelyiknek komoly tervei vannak.Mivel veszi le a nőket a lábukról? Elmúlt ötven, de még mindig imádják a nők. Mi a titok?
Joco, sms


Kérdezze a nőket! (FFT: Volt szerb és ukrán felesége, de nem volt magyar. Ez ránk nézve szégyen…) Persze, Magyarországra nézve…


Igazolvány
Született 1961. március 21., 
Erlangen
Magassága 174 cm
Posztja középpályás, középhátvéd
Klubjai 1979–84 Borussia 
Mönchengladbach 162 (36); 1984–88 Bayern München 113 (57); 1988–92 Internazionale 115 (40); 1992–2000 Bayern München 189 (28); 2000 MetroStars 16 (0)
Válogatottság 1980–2000 150 (23)
Sikerei világbajnok (1990); 2x vb-2. (1982, 1990); Európa-bajnok (1980); BEK-döntős (1987); BL-döntős (1999); 2x UEFA-kupa-győztes (1991, 1996); UEFA-kupa-2. (1980); 7x német bajnok (1985, 1986, 1987, 1994, 1997, 1999, 2000); 2x Német Kupa-győztes (1986, 1998); német Szuperkupa-győztes (1987); olasz bajnok (1989); olasz Szuperkupa-győztes (1989); aranylabdás (1990); a világ legjobb sportolója (1990); a FIFA Év játékosa-díj győztese (1991); a World Soccer Év játékosa-díj győztese (1990)
Edzőként 2001–02 Rapid Wien; 2002–03 Partizan Belgrád; 2004–06 Magyarország (szövetségi kapitány); 2006 Atlético 
Paranaense; 2006–07 Red Bull Salzburg; 2008–09 Maccabi Netanya; 2010–11 Bulgária (szövetségi kapitány)
Sikerei BL-csoportkör (2003)


+1 kérdés
Amikor világbajnokok lettetek, elvitted-e magaddal a kupát, és azzal aludtál-e azon az éjszakán?
Pellady Péter üzletember, Lothar ügynöke


Sajnos a vébén nyert kupával nem, mert arra nagyon vigyáztak a biztonsági őrök, de az egyik bajnokság után, amit nyertem a Bayern Münchennel, egy éjszakára hazavittem a Meisterschaftsschalét. 

 

(Megelent a FourFourTwo magazin 2012. szeptemberi számában)

Interjú: Szilágyi lászló, Szöllősi György

Fotó: Takács József


Főoldal
Foci hírek
Foci eredmények
Labdarúgás hírek

LEGFRISSEBB FOCI HÍREK


További foci híreink »

UTOLSÓ KOMMENTEK


Bookmark and Share