Hol vagyok?       Hírek   >>  
twitter    facebook   
Regisztráció
Hírlevél
Napi ajánló:

Hova tovább, Barcelona?

2017-10-03 01:51:16

Másfélszeres növekedés a forgalomban, miközben vasárnap a Nou Camp környékén nem is nagyon lehetett érezni, milyen események zajlanak a többi katalán településen a függetlenségről szóló referendum idején. A méltán híres barcelonai Futballárium magyar tulajdonosával, Büki Péterrel beszélgettünk a „forradalmi” állapotokról, a felelősről, és arról, hogy elképzelhető-e a spanyol labdarúgás Barcelona nélkül. 
A vendéglátósnak jó bolt volt a vasárnap

A Katalóniában tartott függetlenségi népszavazás képsorai bejárták az egész világot. Az embereket megdöbbentette a madridi csendőrség brutalitása, és ugyanennyire szomorú volt látni a Barcelona stadionját teljesen üresen a Las Palmas elleni bajnokin. Büki Péter tapasztalt vendéglátós, aki párjával 2014 óta vezeti a Nou Camp közvetlen szomszédságában található családi vállalkozást, szemük fényét, a Futballárium Sport Pubot.

A mostanihoz hasonlót azonban még ők sem tapasztaltak: a kialakult feszült politikai helyzet és a levegőben lógó kockázat miatt a Barcelona üres lelátók előtt fogadta a Las Palmast egy teljesen szürreális bajnokin. – Kétszáz méterre vagyunk a Nou Camptól, és ha őszinte akarok lenni, akkor számunkra kimondottan jól jött, hogy zárt kapuk előtt játszottak a csapatok. Nálunk a meccs előtt és után van mindig telt ház, közben kiürül a helység. Most viszont a meccs közben is végig tele voltunk emberekkel, így a nap végére nagyjából másfélszeres növekedést könyvelhettünk el a forgalomban – árulta el Büki Péter az FFT-nek.

Hozzátette: bár a nemzetközi híradások egyhangúlag nagyon sötét képet festettek a katalóniai állapotokról, Barcelona központjában nem állt meg az élet, sőt: – Nálunk szinte semmit nem lehetett érezni abból, hogy valami drámai történt volna a városban. A környező utcákban még rendőröket sem nagyon lehetett látni. Az éttermünk is végig tele volt külföldi vendéggel, főleg Angliából látogattak meg minket sokan, és persze most is érkeztek Magyarországról.

 

Büki Péter és Beke Erika, a két alapító tulajdonos. Nekik jól jött a vasárnap (Fotó: FB/Futballárium)


Képtelenség a függetlenedés?

A Barcelona vasárnap délután 16.15-ös kezdettel látta vendégül a Las Palmast, de az csak néhány perccel a kezdés előtt derült ki hivatalosan, hogy a meccset zárt kapuk előtt rendezik meg: – Látható volt az embereken, hogy mennyire csalódottak, amiért nem engedték be őket a stadionba. Tíz-tizenöt perccel a kezdőrúgás előtt még a kapuk előtt gyülekeztek a szurkolók, és semmit nem tudtak arról, hogy bemehetnek-e. Nagyon sokan vannak, akik hónapokig gyűjtögetnek egy barcelonai útra, őket ez nyilván nagyon rosszul érintette – mondta a vendéglátós.

Az események következtében a Barcelona három elnökségi tagja benyújtotta a lemondását, a klubon belül teljes a káosz, pedig Messiék sosem látott jó szériával rajtoltak: – Jelenleg hatalmas a fejetlenség a Barcelonán belül. Az elnökkel szemben indított bizalmatlansági indítvány elbukott, most másképpen próbálnak  fogást találni. Valamiért mintha rajta akarnák elverni a port.

A Madrid által illegálisnak, sőt alkotmányellenesnek ítélt népszavazás után Katalónia elnöke, Carles Puigdemont azonnal nemzetközi közvetítést sürgetett, és kijelentette: hamarosan kikiáltja a független Katalán Köztársaságot. A jogszabály 48 órát ad a katalán parlamentnek a függetlenség kinyilvánítására, de mivel Madridban ezt is felfüggesztették, az elnök tervének megvalósulása nem igazán reális forgatókönyv. – Semmiképp nem lehet kijelenteni, hogy Katalónia független. Azt gondolom, ezt a tervet képtelenség kivitelezni – fogalmazott Büki Péter.

A Barcelona a francia bajnokságban?

Elmondta még: a rendőri túlkapásokról szóló felvételek valóban sokkolóak, de az is igaz, hogy egy kicsit el van ferdítve a történet. – Nem teljesen az a helyzet, amit a világ láthatott a tévéképernyőkön keresztül. Az utcán például az emberek papírrepülőket hajigálnak a rendőrökhöz, provokálják őket. Mióta itt élünk, folyamatosan napirenden volt az elszakadás kérdése, de azért, hogy ennyire szélsőségessé vált a helyzet, a katalán elnök a felelős. Meghülyítette az embereket, ezért történik most mindez.

A Spanyol Labdarúgó Liga elnöke, Javier Tebas szerint amennyiben Katalónia függetlenedik, akkor a Barcelonának is más bajnokságot kell keresnie, mert a spanyol ligában nem lesz maradása. Ezzel kapcsolatban a Futballárium tulajdonosa azt mondta: – Ez egy bonyolult kérdés, mivel itt már milliókról van szó, és ne felejtsük el, ha a Barcelona nem szerepelhetne a spanyol bajnokságban, akkor nem lennének El Clásicók sem, legfeljebb a Bajnokok Ligájában. Nem tudom elképzelni, hogy ez megtörténjen, de ha mégis, akkor a Barcelona talán a francia bajnoksághoz húzhatna, mivel a két nyelvben sok a közös. Én azonban az üzlet miatt Angliának k örülnék a legjobban. Persze tudom jól, hogy ez életképtelen…

 

Tóthpál Zoltán

Kövess minket Twitteren
Csatlakozz hozzánk Facebookon


Főoldal
NB 1 foci eredmények
UEFA Bajnokok Ligája foci eredmények
Premier League foci eredmények

 


Jelentkezz be, vagy regisztrálj, hogy hozzászólhass a cikkhez!

HOZZÁSZÓLÁSOK

LEGFRISSEBB FOCI HÍREK


További foci híreink »Bookmark and Share