Hol vagyok?       Hírek   >>  
twitter    facebook   
Regisztráció
Hírlevél
Napi ajánló:

Luís Figo: Kedvencből ellenség

2011-08-08 14:55:11

Bő egy évtizeddel ezelőtt történt az esemény, ami azóta is meghatározza a két „nagy" viszonyát Spanyolországban. Adva van a világ - akkoriban - egyik legkiválóbb futballistája, egy pénzember és a katalán óriás. Az alábbi írás arra keres választ: miképp szegte meg adott szavát Luís Figo, amikor a Real Madridba igazolt. 
 

Több mint egy évtizeddel a Real Madridba igazolását követően a portugál nevének pusztán említése a gyűlöletet váltja ki a katalán szimpatizánsok szívéből. Számos játékos igazolt már Madridból Barcelonába vagy épp fordítva, azonban egyikük sem tett olyan dolgokat, amely akkori kenyéradóját ily módon megsértette volna.

 

Figo 1995 nyarán csatlakozott az FC Barcelona keretéhez. Ekkor nevét már minden futballszerető ember ismerte, tehát kiforrott játékosként érkezett a katalán fővárosba. Portugália aranygenerációjának tagja volt, akkoriban a nemzeti tizenegyet olyan nagyszerű futballisták alkották, mint Rui Costa vagy épp Nuno Gomes. Figo tehetsége megkérdőjelezhetetlen volt: egy támadó középpályás, aki képes támadásokat indítani, emellett bámulatos hatékonysággal helyzeteket gólra váltani. Pályafutása a Sporting ifjúsági akadémiáján kezdődött, ahol bámulatos fejlődésen ment keresztül, s 17 évesen már bemutatkozhatott az első csapatban. Hat sikeres évet töltött a Sportingnál, utolsó évében vezérletével bajnoki címre vezette nevelőegyesületét.

 

1995 nyarán botrány tört ki, ugyanis kiderült, hogy mind a Juventushoz, mind a Parmához aláírt a portugál játékos. Ennek eredményeként Figót két évre eltiltották a Serie A-tól, ezzel megnyitva előtte az utat Barcelonába való igazolásához.

 

A katalán egyesület vezetősége természetesen azonnal lépett, magához láncolta a játékost. Első szezonjában középpályásként kilenc gólt szerzett, a szurkolók szívébe lopta magát bámulatos játékával. Az első néhány szezon bizakodóan alakult mind Figo, mind a Barcelona számára, hiszen a csapat megnyerte 1996-ban a spanyol Szuperkupát, 1997-ben az UEFA Kupagyőztesek Európa-kupáját, két alkalommal a Copa Del Rey-t (1997 és 1998), valamint 1998-ban és 1999-ben spanyol bajnokságot. Josep Guardiola mellett játszva Figo kitűnt: mélyen kapott passzokkal indul a középpályáról, közvetlenül a védőkkel szemben halad, amelyet gyakran lövéssel fejez be. Fényes jövő elé nézett a katalánoknál, ahol erőfeszítéseinek köszönhetően kiérdemelte a csapatkapitányi karszalagot. Figo jövője azonban mégis máshogy alakult az ezredforduló évében...

 

Az elnökválasztások idején természetesen minden jelölt erőfitogtatás céljából lehetetlen dolgokat ígér a szurkolók számára. Florentino Pérez nem kisebb névvel, mint Luis Figó leigazolásával kívánta bebiztosítani az elnöki széket önmaga számára.

 

Pérez a spanyol sajtónak elárulta, létezik egy titkos dokumentum, melyet saját maga valamint a portugál klasszis is szignózott. Figo természetesen tagadta, hogy bármit is aláírt volna, a katalán SPORT-nak pedig egy interjúban az alábbiakat mondta: "szeretném megnyugtatni a rajongókat, hogy Luís Figo a július 24-i felkészülést a Camp Nouban kezdi meg", majd hozzátette, "nem vagyok őrült, hogy ilyet tegyek" - mindezt július elején nyilatkozta.

 

 

Annak ellenére, hogy néhány hónappal korábban Bajnokok Ligáját nyert a Real Madrid, Lorenzo Sanz vereséget szenvedett a 2000. július 26-i elnökválasztáson. A választásokból győztesen kikerülő Florentino Pérez a világ legnagyobb csapatát kívánta összerakni, pontosabban összevásárolni. Úgy tűnik, ezen ígéretek segítségével sikerült megnyernie a szavazatok többségét, azonban azt a legmerészebb álmában sem gondolt senki, hogy a portugál klasszis valóban az ősi rivális Real Madridnál köt majd ki.

 

 

Július 24-én Luís Figót bemutatta a sajtónak a Real Madrid vezetősége, mint a klub legújabb szerzeményét. Pérez természetesen gondoskodott a megfelelő fogadtatásról, így a portugál középpályás bemutatása egy "kisebb ünnepség" keretében történt meg. Az akkoriban világrekordot jelentő transzfer (37 millió font) aligha enyhíti a katalánok szívében keletkezett fájdalmat, akiket elárult az egyesület immáron egykori közönségkedvence. A portugál Diário de Notícias lap sem kímélte Figót: "Figo az utolsó nagy áldozata a labdarúgás pénznyelőinek".

 


 

Továbbra is ez az egyik legnagyobb folt, amely Spanyolország két legnagyobb klubja közt alakult ki. A portugál érkeztével a fővárosi "Galaktikusok" számára virágzó évek következtek, míg a katalánok számára ezen időszak a visszaesés kezdete volt. Mikor hazatért a Camp Nouba, az El Clásico minden bizonnyal maradandó nyomot hagyott benne, ugyanis a culék egy transzparenssel várták: "Nagyon utálunk, mivel annyira szerettünk téged". A legnagyobb szégyent Figo számára azonban minden bizonnyal az a disznófej jelentette, amelyet a katalán szimpatizánsok a pályára dobtak tiltakozásuk jeléül.

 
 
 
Luís Figo a Barcelona-szurkolók kedvencéből másodpercek alatt a leggyűlöltebb személyiséggé vált. Igazi persona non grata lett ezt követően. Nem csak az volt a bűne, hogy a leginkább utált ősi riválishoz szerződött, hanem, hogy mindezt úgy tette, hogy napokkal előtte még mindenre megesküdve fogadott örök "szerelmet" a katalánokkal. Ennyit ért a portugál szava, a pénz beszélt esetében.
Kövess minket Twitteren
Csatlakozz hozzánk Facebookon


Főoldal
Labdarúgás hírek
UEFA Bajnokok Ligája foci eredmények
Foci eredmények

 


Jelentkezz be, vagy regisztrálj, hogy hozzászólhass a cikkhez!

HOZZÁSZÓLÁSOK

LEGFRISSEBB FOCI HÍREK


További foci híreink »Bookmark and Share