Hol vagyok?       Hírek   >>  
twitter    facebook   
Regisztráció
Hírlevél
Napi ajánló:

Chiellini: Guardiola tönkretette a klasszikus olasz hátvédet

2018-02-09 12:46:38

A Juventus 96-szoros olasz válogatott védője a tiki-taka ártalmairól beszélt egy angol lapban.
Chiellininek és Guardiolának alapvetően ellentétes nézőpontja van a védekezés lényegéről (fotó: tribuna.com)


 

Giorgio Chiellini a Daily Mailnek adott interjút, amelyben a védő szerint Josep Guardiola taktikai forradalma is okolható azért, hogy az olasz válogatott lemaradt a 2018-as labdarúgó-világbajnokságról - talált rá a sztorira a Nemzeti Sport újságírója, Csillag Péter. 

 

A Juventus 33 éves, 96-szoros olasz válogatott hátvédje állítja: a Manchester City menedzsere a hagyományos posztok átértelmezésével olyan divatot teremtett a világfutballban, amely a catenaccio szellemében gyökerező olasz védőerények kipusztulásához vezetett.

Az az igazság, hogy Guardiola tönkretette a klasszikus olasz hátvédet – jelentette ki Chiellini. – Lenyűgöző edző, csillogó elmével megáldva, de sajnos az olaszországi edzők úgy próbálták másolni a módszereit az elmúlt tíz évben, hogy nem volt meg hozzá a megfelelő tudásuk. A végeredmény az, hogy feladtuk az identitásunkat, eldobtuk, ami a lényegünk. Elveszítettük, amit Paolo Maldini, Franco Baresi, Fabio Cannavaro, Alessandro Nesta, Giuseppe Bergomi, Claudio Gentile, Gaetano Scirea képviselt. Az 1984 és 1995 között születettek közül egyedül Leonardo Bonucci emelkedett ki, tíz év alatt nem tudtunk kitermelni rajta kívül egyetlen igazán jó hátvédet sem. Hogy nem vagyunk ott a világbajnokságon, problémánk fájó bizonyítéka.”


„Már serdülőkoromból emlékszem olyan gyakorlatokra, amelyek az emberfogást próbálták tanítani nekünk, éreznünk kellett az ellenfél játékosát, lesni minden mozdulatát – mondta saját iskolázásáról. – Manapság keresztlabdáknál, beíveléseknél az olasz hátvédek nem őrzik a csatárukat. Csak az olaszokról beszélek, a külföldiek ezen a téren kevésbé érdekelnek. Káros a folyamat, hiszen korábban éppen ez a tulajdonság tett minket különlegessé a világ labdarúgásában.”

 

Érdemes előkeresni – már csak a Chiellini által is említett Milan-klasszis példája miatt – John Robertson szakírónak a FourFourTwo oldalán megjelent 2015-ös elemzését a Bayern München Leverkusen elleni bajnoki mérkőzésén (3–0) alkalmazott újszerű, rugalmasan értelmezett háromvédős taktikáról.

„Maldini nem lelkesedett a becsúszásért. Az ő szemében a becsúszás annak a jele, hogy a hátvéd már valamit elrontott. Természetesen igaza van: ha tökéletesen védekezel, nem kell becsúsznod. (…) Guardiola ezen a mérkőzésen teljességgel feladta a hagyományos védekezési módokat, és kizárólag az intelligens helyezkedéssel, a Lahm, Alaba, Bernat hármas eszes mozgásával igyekezett megfojtani az ellenfél támadásait.”

 

(nso.hu)

Kövess minket Twitteren
Csatlakozz hozzánk Facebookon


Főoldal
Foci eredmények
Foci hírek
UEFA Bajnokok Ligája foci eredmények

 


Jelentkezz be, vagy regisztrálj, hogy hozzászólhass a cikkhez!

HOZZÁSZÓLÁSOK

LEGFRISSEBB FOCI HÍREK


További foci híreink »Bookmark and Share