Hol vagyok?       Hírek   >>  
twitter    facebook   
Regisztráció
Hírlevél
Napi ajánló:

Videoton: ötven év élvonal

2017-12-05 15:44:37

Ötven éve, 1967-ben jutott fel a Videoton csapata a labdarúgó NB I-be, ebbõl az alkalomból köszöntötték az akkori együttes tagjait kedden, Székesfehérváron.
 


Vargha Tamás országgyûlési képviselõ hangsúlyozta, ha akkor nincsenek a "fehérvári hõsök" és nem jutnak fel az élvonalba, talán még ma sem lehetne székesfehérvári sikerekrõl beszélni a magyar labdarúgásban.

 

Kű Lajos, az akkori csapat középpályása történelmi pillanatnak nevezte feljutásukat. Felidézte, hogy olyan frenetikus hangulat és öröm uralkodott a városban, mint amilyen tavaly a labdarúgó Európa-bajnokság idején volt tapasztalható az egész országban.

 

Kiemelte, hogy az együttesnek kiváló kapusai voltak, Bognár Ferenc zseniális hátvéd volt, Karsai László volt a vezér a középpályán, elöl pedig Balogh Károly "megszakadt a góllövésben". Úgy vélte, tettükkel megalapozták a klub további sikereit.

 

Tímár Mihály kapus hangsúlyozta: tõsgyökeres fehérváriként nagy büszkeség volt számára, hogy részese lehetett a sikernek. A feljutás záloga az összetartó közösség volt, továbbá, hogy minden pillanatban küzdöttek egymásért és a gyõzelemért - tette hozzá.

 

Kárpáti Béla vezetõedzõ irányítása mellett a következõ játékosokkal jutott fel a VT Vasas az NB I-be: Tímár Mihály, Varga József, Kerecsényi Lajos, Bognár Ferenc, Posch Ferenc, Horváth II. Lajos, Burka Imre, Bekõ Sándor, Bobory Béla, Balogh Károly, Karsai László, Ispaics Tibor, Monoki Béla, Szabó László, Kékesi Csaba, Nehéz Mihály, Temesvári Tibor, Sárközi László, Bodnár László, Csukovics László, Kerék József, Kű Lajos.

 

A székesfehérvári klubot 1941-ben alapították Székesfehérvári Vadásztölténygyár SK néven. Az egyesület a város színeit, a piros-kéket választotta.

 

A klub az 1942-43-as megyei bajnokságra nevezett be elõször. 1957-ben már az NB II-ben szerepeltek, majd az 1962-63-as szezontól az NB I/B-ben játszottak, immár VT Vasas néven. 1967 vége nagy sikert hozott az egyesületnek: az NB I/B második helyezettjeként feljutott az NB I-be.

 

Az újabb névváltozást követõen, már Videoton SC-ként, 1968 elején játszotta elsõ NB I-es találkozóját, amelyen a Bp. Vasastól 6-1 arányú vereséget szenvedett. A csapat a szezon végén kiesett, de a következõ esztendõben sikerült visszajutnia az elsõ osztályba. Azóta a Videoton folyamatosan résztvevõje az NB I-nek, mindössze a 1999-2000-es idényt töltötte a másodosztályban.

 

A székesfehérvári gárda kétszer nyert élvonalbeli bajnokságot (2010/11, 2014/15), 2006-ban elhódította a Magyar Kupát, valamint háromszoros Ligakupa- és kétszeres Szuperkupa-gyõztes. Emellett az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb magyar klubcsapata a nemzetközi porondon, hiszen az 1984/85-ös szezonban UEFA Kupa-döntõt játszott a Real Madriddal, a 2012/13-as idényben pedig bejutott az Európa Liga csoportkörébe.

 

(MTI)

Kövess minket Twitteren
Csatlakozz hozzánk Facebookon


Főoldal
UEFA Bajnokok Ligája foci eredmények
Foci eredmények
Labdarúgás hírek

 


Jelentkezz be, vagy regisztrálj, hogy hozzászólhass a cikkhez!

HOZZÁSZÓLÁSOK

LEGFRISSEBB FOCI HÍREK


További foci híreink »Bookmark and Share