Hol vagyok?       Hírek   >>  
twitter    facebook   
Regisztráció
Hírlevél
Napi ajánló:

Vasas: Német edzővel veszik célba az NB I-et

2013-01-24 17:34:04

Tíz nappal ezelőtt edzőváltás volt a Vasasnál, annak ellenére, hogy Szapor Gáborral szárnyalt a csapat az ősz második felében. A német tulajdonos azonban honfitársával képzeli el a jövőt.
Az NB I-ből tavaly nyáron kiesett Vasasnál kaotikus volt a nyár és az ősz első fele. Quim Machado portugál edzővel nem igazán ment az angyalföldi csapatnak, amely az NB II Keleti csoportjában a 11. helyen állt, amikor Szapor Gábor vette át a helyét. Szapor kezei alatt szárnyalni kezdett a csapat, és az őszt már a második helyen zárta, mindössze három pontra lemaradva a Békéscsaba mögött, és a Magyar Kupában is életben maradt.

Ezek után nem kis meglepetésként hatott, hogy január közepén a Vasas bejelentette: a német tulajdonos kérésére távoznia kell Szapornak, helyére német edzőt ültet a klub Dirk Berger személyében. Varga Endrét, a Vasas egyik ügyvezetőjét kérdeztük a döntés szakmai (?) hátteréről.

„A német tulajdonos, Michael Budzinski, aki rengeteg pénzt öl a Vasasba, és egyszemélyi tulajdonosa a futballcsapatnak, lényegében tényként közölte velünk a döntést, miszerint a jövőt – annak ellenére, hogy nagyon elégedett volt Szapor Gábor munkájával – Dirk Bergerrel képzeli el. Mi ezt a döntést elfogtuk – mondja a FourFourTwo.hu-nak Varga Endre. – Ősszel nehéz helyzetben voltunk, a portugál edző ugyan lefektette az alapjait egy nyáron szakmailag, morálisan és minden szempontból leépült csapatnak, de az eredmények hullámzóak voltak. Szapor Gábornak nagyon hálásak vagyunk, hogy akkor átvette a csapatot, mert nagyon sokan visszatáncoltak a lehetőségtől a Vasas akkori, Faragó Attila keltette rossz híre miatt. Szapor remek munkát végzett, de az igazsághoz tartozik, hogy Budzinski tulajdonos úr már akkor Dirk Bergert akarta edzőnek, aki közeli ismerőse, mondhatjuk, barátja, ám épp nem volt elérhető, így most januárban, amint elérhetővé vált, azonnal szerződtette. Sem szakmai, sem emberi probléma nem volt Szapor Gáborral, de mivel már az eredeti tervekben is a német szakember szerepelt, így eljött a váltás pillanata. Hozzátesszük, teljesen korrekt módon bántunk Szaporral, és százszázalékosan kifizettünk neki mindent, amit a szerződésében előzetesen biztosítottunk számára.”

 

Varga Endre, a Vasas ügyvezetőjeSzapor Gábor a Vasas honlapján távozása hírét így fogadta: „Találkoztam a csapat tulajdonosával, aki elismerését fejezte ki eddigi eredményeinkért, majd közölte velem, hogy hozott egy döntést, melynek értelmében a jövőt nem velem képzeli el. A szerződésemben foglaltak szerint ezt a tulajdonosi határozatot akceptálnom kell, és én a Vasas érdekében így is tettem. Az MLSZ szabályai szerint ahhoz, hogy a váltás megtörténhessen, meg kell egyeznünk a szerződésbontás mikéntjéről.”

És mit lehet tudni az új trénerről? Dirk Berger 46 éves, korábban az Union Berlin U19-es csapatánál dolgozott, aztán volt az ötödosztályú Germania Schöneichénél is, legutóbb pedig a negyedosztályú (Regionalliga) VFC Plauen edzője volt. Január 14-e óta Magyarországon van, már ő tartja az edzéseket Tóth András segédedzőként, Gróf Attila pedig kapusedzőként segíti a munkáját.

„A játékosok jól fogadták, örültek az érkezésének, mindenki látja rajta, hogy profi szakember – mondja Varga Endre. – Anélkül, hogy lebecsülném a magyar edzőket, el kell mondani, hogy német edzőknek teljesen más a szemlélete, a hozzáállása, ott egészen más a rendszer, ott más a stratégia, és mindannyian bízunk benne, hogy nagy előrelépést fog jelenteni a munkája a Vasasnál. Aki pedig elítéli a tulajdonost, hogy leváltotta a tényleg sikeresen dolgozó Szapor Gábort, annak csak azt tudjuk mondani, hogy Budzinski úr mentette meg a Vasast a csődtől, ő áldoz rá rengeteg pénzt, és elég szégyen, hogy egy német vállalkozónak kell megmentenie egy ilyen tradicionális magyar klubot, miközben a nagy angyalföldi cégek nem támogatják. Így aztán a döntés teljes mértékben az ő joga.”

 

Dirk Berger

 

Minden jel arra mutat, hogy Angyalföldön most komolyan gondolják a fejlődést és az előrelépést. A klub másik ügyvezetője Varga Endre mellett a német gazdasági szakember, Christian Kraut, marketingigazgatónak pedig szerződtette az egyesület Békeffy Gábort, az Európa-szerte ismert Békeffy Jenő (ő alapította a Bekeffy Football Consultingot) fiát. A stábhoz pedig nemrégiben érkezett Fekete János gyúró és rehabilitációs edző.

„Százszázalékosan tartozásmentes klub építésén dolgozunk és jól haladunk”- mondja Varga Endre.

Ha a sok cél közül már csak ez az egy sikerül, a Vasas-drukkerek akkor is olyan boldogok lesznek, mint az elmúlt évtizedekben ritkán. Talán ezúttal tényleg van ok reménykedni egy szebb jövőben a 101 éves patinás klubnál. Még ha ezt félve is írjuk le a múlt tapasztalatai alapján…

 

Bodnár Zalán

Kövess minket Twitteren
Csatlakozz hozzánk Facebookon


Főoldal
Labdarúgás hírek
Foci hírek
NB 1 foci eredmények

 


Jelentkezz be, vagy regisztrálj, hogy hozzászólhass a cikkhez!

HOZZÁSZÓLÁSOK

LEGFRISSEBB FOCI HÍREK


További foci híreink »Bookmark and Share