Hol vagyok?       Hírek   >>  
twitter    facebook   
Regisztráció
Hírlevél
Napi ajánló:

Futsal: az UEFA égisze alatt folytatódik a hazai szakemberképzés

2017-04-20 11:29:12

Az UEFA akkreditálta a magyarországi futsalszakember-képzést, így az MLSZ kurzusán tavasszal végző hazai edzők már UEFA Futsal B-licencet vehetnek át.
 

A fiatalok képzéséhez is UEFA-képzés szükséges (Fotó: mlsz.hu)

 

 

 

 

A futsal szakágban a magyarországi edzőképzés 2008-ban vette kezdetét az akkori futsal szövetségi kapitány, Kozma Mihály és Bicskei Bertalan MLSZ szakmai igazgató kezdeményezésére, illetve az általuk kidolgozott tananyag segítségével - az érdeklődő szakemberek 70 órás tanfolyamon bővíthették ismereteiket a 4+1-es futballról. 2010-ben az európai szövetség arról határozott, hogy tagszövetségei kizárólag az UEFA által elfogadott formában és tartalommal folytathatnak edzőképzést, ennek megfelelően 2014-től már egy 123 órás, az UEFA iránymutatása alapján felépített tanfolyam elvégzésével szerezhettek futsaledzői képesítést a hazai szakemberek. A gyakorlati és elméleti ismereteket elismert oktatók, hazai és külföldi szakemberek, köztük négy szövetségi kapitány (Kozma Mihály, Frank Tamás, Marcus Angulo, Sito Rivera) adták át a hallgatóknak.


Az MLSZ most akkreditáltatta ezt a képzést, amelyet az UEFA hivatalosan is elismert, így az áprilisban induló tanfolyam végzősei már UEFA Futsal B diplomát vehetnek át sikeres vizsgáik után.

 

- Egyértelműen megelőztük a korunkat azzal, hogy már kilenc évvel ezelőtt beindítottuk az edzőképzést a futsalban, amikor világszerte még csak egy-két országban képeztek külön futsaledzőket - mondta az mlsz.hu-nak Kozma Mihály, az MLSZ szakágvezetője. - Mi akkor úgy gondoltuk, fontos, hogy az edzők hozzájuthassanak szakanyagokhoz, bővíthessék ismereteiket, hiszen abban az időben a sportág iránt érdeklődők még nem tudtak hozzáférni a megfelelő tudásanyaghoz. A környező országokban mostanában kezdik el a futsaledzők képzését, mi annak köszönhetjük, hogy az UEFA ilyen gyorsan akkreditálta a képzésünket, hogy évek óta ebben a szisztémában, az UEFA szakanyagát oktatva indítjuk tanfolyamainkat.

 

 

Az első UEFA-tanfolyamra 30 szakembert vettek föl, ők egy intenzív kurzust követően, május végére szerezhetik meg képesítésüket. Ezen kívül egy 50 órás kiegészítő tanfolyam indul azoknak a szakembereknek, akik 2014-ben vagy 2015-ben elvégezték a tanfolyamot, de az UEFA-akkreditáció hiányában még csak nemzeti képesítéssel rendelkeznek. A következő idénytől csak azok a szakemberek kapnak az élvonalbeli edzősködéshez szükséges új regisztrációs kártyát, akik rendelkeznek UEFA Futsal B képesítéssel.Mindemellett az MLSZ nemrégiben elindított egy alapfokú képzést is azon edzők számára, akik egyelőre nem kívánnak a legmagasabb szinten dolgozni a szakágban, viszont napi szinten foglalkoznak a sportág háttérbázisát adó fiatal játékosokkal.


 

- Míg 2010-ben kevesebb mint 1000 futsaljátékos rendelkezett versenyengedéllyel, ma U11-es, U13-as, U15-ös és U20-as bajnokságot szervez a szövetség, és 22 ezren űzik a sportágat. Az utánpótláscsapatoknál dolgozó szakemberektől nem várhatjuk el, hogy elvégezzék az UEFA Futsal B tanfolyamot, azt viszont igen, hogy megfelelő képzettséggel lássák el feladatukat. Ezért indítottunk el egy 50 órás alapfokú képzést, amelyre azokat az edzőket várjuk, akik most kezdték el ezt a munkát. Ezt a tanfolyamot vidéki városokban tartjuk meg, évente két-három alkalommal, remélhetőleg hamarosan a szükséges létszámban állnak majd rendelkezésre a megfelelő tudással felvértezett futsaledzők, akik a jövő játékosait készítik fel - tette hozzá Kozma Mihály.

 

(Forrás: mlsz.hu)

Kövess minket Twitteren
Csatlakozz hozzánk Facebookon


Főoldal
NB 1 foci eredmények
UEFA Bajnokok Ligája foci eredmények
Labdarúgás hírek

 


Jelentkezz be, vagy regisztrálj, hogy hozzászólhass a cikkhez!

HOZZÁSZÓLÁSOK

LEGFRISSEBB FOCI HÍREK


További foci híreink »Bookmark and Share