Hol vagyok?       Hírek   >>  
twitter    facebook   
Regisztráció
Hírlevél
Napi ajánló:

Elhunyt Buzánszky Jenő

2015-01-11 21:21:00

Gyorshír. Életének 90. évében elhunyt Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, a legendás Aranycsapat jobbhátvédje, aki a klasszikus tizenegy tagjai közül utolsóként búcsúzott az élők sorából.
Buzánszky Jenő (1925-2015)


Honlapunkat a világhírű labdarúgó fia, ifj. Buzánszky Jenő tájékoztatta édesapja haláláról, amely az esztergomi kórházban következett be az intézmény tájékoztatása szerint vasárnap este 8 órakor. Amint arról az elmúlt hetekben rendszeresen beszámoltunk, a válogatott sportolói karrierjének kezdete óta Dorogon élő Buzánszky Jenő a múlt év végén, karácsony előtt került kórházba, kétszer megoperálták, s a műtétek után legyengült idős szervezete nem tudott új erőre kapni. Buzánszky Jenő május 4-én lett volna 90 esztendős. A kapus, Grosics Gyula tavalyi halála után ő volt az Aranycsapat klasszikus tizenegyének utolsó élő tagja (Grosics - Buzánszky, Lóránt, Lantos - Bozsik, Zakariás - Budai II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor.)


Buzánszky Jenő 1925. május 4-én született Újdombóváron, a magyar válogatottban 49-szer játszott. Tagja volt az olimpiai győztes csapatnak 1952-ben Helsinkiben, és pályára lépett 1953-ban Londonban, Anglia ellen az Évszázad mérkőzésén. Az 1954-es világbajnokság mind az öt mérkőzésen szerepelt, így a berni döntőben is, ahol ezüstérmet szerzett.

 


Dorogon 274 mérkőzésen szerepelt az élvonalban, az NB II-ben pedig 56 mérkőzésen lépett pályára. Hivatalos bajnoki mérkőzéseken 25-ször volt eredményes. Edzőként először a Dorogi Bányászt irányította, később még dolgozott Esztergomi Vasasnál és a Fősped Szállítóknál. Sportvezetőként a Komáromi illetve Komárom-Esztergom megyei Labdarúgó-szövetség elnöke volt, a Magyar Labdarúgó-szövetségben alelnöki tisztséget töltött be.

Számos egyéni elismerés birtokosa (A Nemzet Sportolója, Szent István-díj, Prima Primissima-díj, Csík Ferenc-díj), Dorog és Dombóvár díszpolgára, 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, Dorogon 2010-ben stadiont neveztek el róla. 

 

Orbán Viktor miniszterelnök saját Facebook oldalán az elsők között fejezte ki részvétét. A Párizsban tartózkodó kormányfő ezt írta: „Elment az utolsó mohikán. Isten veled, Jenő bácsi!”

 

Buzánszky Jenőt az MLSZ saját halottjának tekinti.

Kövess minket Twitteren
Csatlakozz hozzánk Facebookon


Főoldal
UEFA Bajnokok Ligája foci eredmények
Foci hírek
Foci eredmények

 


Jelentkezz be, vagy regisztrálj, hogy hozzászólhass a cikkhez!

HOZZÁSZÓLÁSOK

LEGFRISSEBB FOCI HÍREK


További foci híreink »Bookmark and Share