Hol vagyok?       Hírek   >>  
twitter    facebook   
Regisztráció
Hírlevél
Napi ajánló:

Buzássy – Az elfeledett Real-legenda nyomában

2013-08-07 20:08:52

Tény, hogy sok évvel ezelőtt egy Buzássy nevű magyar játékosa volt a Real Madridnak, de a keresztnevet illetően még a spanyolok sem értenek egyet. Az interneten valahol János, valahol Ferenc, de vajon miért van a különbség? Rejtély, ami az FFT-nek megadta az alapot a kutatómunkához.
Buzássy Ferenc - A Real Madrid elfeledett magyar legendája

 

 

Amit eddig tudunk, nem feltétlenül sok, mivel Buzássy Ferenc (hivatalosan így anyakönyvezték) 1934-ben került a Real Madridhoz, pontosan nem tudni, hány meccsen szerepelt, továbbá az akkori időkből csak nagyon kevés használható írásos dokumentumot őriznek a spanyolok. Legalább egy meccsen mindenesetre biztosan pályára lépett a nagy Madridban, és ekkor többek között egy csapatban játszhatott a legendás kapus, Ricardo Zamorával vagy az ugyancsak magyar Kelemen Györggyel – utóbbinak amúgy már több meccs jutott, a fennmaradó források ugyanis esetében 13 hivatalos találkozóról tesznek említést.

 

Az első sorban jobbról a második Buzássy, mellette a szélen Kelemen György, feketében pedig a legendás Zamora

 

Legendák társaságában: Zamora, Quincoces, Luis Regueiro, Alberty, Kelemen...

 

Egy távoli rokoni kapcsolaton és a Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesületén keresztül sikerült kideríteni, hogy Buzássy 1909. augusztus 24-én született Magyarsók Szelőcén, és itthon Ferencként ismerték, a spanyol források azonban valamiért mégis Jánosként tesznek róla említést, míg valahol csak a vezetéknevét tüntetik fel. Hogy miből adódik a különbség, egyelőre nem tudni, és megfejteni sem lesz egyszerű, ugyanis a Real Madridnál bár segítséget ígértek, eddig érdemben nem adtak, itthon pedig a Magyar Labdarúgó-szövetségnek nincs olyan archívuma, ahol visszamenőleg pontosan figyelemmel lehetne követni a játékosok mozgását. Ami még biztos, hogy felesége, a most 93 éves Márta néni máig egészséges és segítséget is nyújtott abban, hogy ez a cikk ilyen formában elkészüljön.

 

Archív képeslap - A Real Madrid magyarjai Puskás Ferenc előtt

 

Neki köszönhetően sikerült például felgöngyölíteni, hogy főhősünk a Real Madrid előtt a VI. kerületi TC játékosa volt, utána a Budapesti Atlétikai Klubban (röviden: BAK) folytatta, innen pedig a miskolci Attila FC-hez került, ahonnan aztán 1934-ben elvitte a Real Madrid. A rövid madridi időszak után Buzássy 1936-ban amolyan "kölcsönjátékosként" került a Recreativo Granadához (a mai Granada FC jogelődje), a kirobbanó spanyol polgárháború miatt azonban visszatért Magyarországra – akkor még azzal hitegették, hogy a katonai konfliktus nem komoly és három hónap alatt lezajlik, végül azonban majdnem három évig tartott. Elbeszélések alapján pedig ez vezetett oda, hogy az akkori szabályozások miatt a spanyolországi – még élő – szerződését automatikusan felbontották.

 

Buzássy a Real hófehér szerelésében - ez a kép lóg Márta néni falán

 

Az 1937/38-as idényben vagy valamikor annak környékén a francia bajnokságban szerepelt, mint a Valenciennes FC játékosa, majd amikor újra hazatért Magyarországra, az akkori Kispest FC hívta vendégjátékosnak. A budapesti csapattal 1938 nyarán részt vett egy nyári túrán, amely érintette Lettországot és Litvániát, és az amúgy főleg középpályásként bevethető Buzássy a lettek elleni 2-1-re megnyert meccsen gólt is szerzett.

 

A sajtóban (Megjelent a Sporthírlap 1936. március 21-i számában)

 

 

Tóthpál Zoltán

Kövess minket Twitteren
Csatlakozz hozzánk Facebookon


Főoldal
Foci eredmények
UEFA Bajnokok Ligája foci eredmények
Labdarúgás hírek

 


Jelentkezz be, vagy regisztrálj, hogy hozzászólhass a cikkhez!

HOZZÁSZÓLÁSOK

LEGFRISSEBB FOCI HÍREK


További foci híreink »Bookmark and Share