Hol vagyok?       Hírek   >>  
twitter    facebook    RSS
Regisztráció
Hírlevél
Napi ajánló:

Szmokingot fel, aranyeste Zürichben!

2015-01-12 10:27:44

Nevezhetjük aranygálának, futball-Oscarnak, vagy hagyományosan eredeti nevén, FIFA Aranylabda-gálának, egy biztos: a világ futballszerető része ma este Zürichre figyel. Újra itt találkozik ugyanis a futballvilág krémje, hogy kiderüljön, ki volt 2014 legjobb labdarúgója, illetve ki nyerte a legszebb gólért járó Puskás-díjat. Nagy gála ez, számunkra kihagyhatatlan.
Az Aranylabda - az est (egyik) fénypontja

 A labdarúgók zsúfolt kalendáriumában egyetlen olyan sportpályán kívüli esemény van, amelyről mindenkinek van valamilyen véleménye, s amelyre mindenki – hovatartozástól függetlenül – felfigyel: ez pedig az éves FIFA-gála Svájc legnagyobb városában, a káprázatos Zürichben. Az évek múlásával több módosításon is átesett, de a pompa maradt, még ha mostanság egyre divatosabb is hangoztatni, hogy a presztízse már nem ugyanolyan, mint régen. De azért minket így is érdekel, még jó, hiszen a gálák során a magyar érdekeltség is folyamatos.

Ahogyan tavaly, ezúttal is rangos magyar küldöttség kapott meghívót a Kongresszusi Központba, Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója mellett ott lesz az eseményen Csányi Sándor MLSZ-elnök, és a magyar delegációval utazik Mészáros Lőrinc, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke, Jakab János, az akadémia felügyelőbizottsági elnöke, és Szöllősi György, a Puskás Intézet igazgatója, a FourFourTwo magazin főszerkesztője. Puskás Ferenc özvegye, Erzsébet asszony természetesen ugyancsak kapott meghívót, egészségi állapota miatt azonban nem tudott elutazni a svájci városba.

A FIFA-gálát a Duna TV este fél héttől élőben közvetíti, a kommentátor Mohay Bence lesz.

 


A TippMixproval az ünnepek sem telhetnek meccs nélkül. Fogadj velünk, és nyerj!Aranylabda
Az elmúlt hetekben a FIFA folyamatosan szűkítette a díjra kandidálók névsorát, így a mindent eldöntő kör előtt már csak hárman maradtak: az elmúlt éveket alapul véve már-már megszokott, hogy a négyszeres győztes Lionel Messi (FC Barcelona), valamint a tavalyi első Cristiano Ronaldo (Real Madrid) ott van a jelöltek között, közéjük harmadiknak ezúttal a Németországgal tavaly vb-címig menetelő Manuel Neuer (Bayern München) ékelődött be. S mit is lehetne írni az esélyekről? Mondjuk azt, hogy favoritnak a Real Madrid portugál világklasszisa, Cristiano Ronaldo tűnik. Manuel Neuer mellett a vb-győzelem szólhat, Leo Messit pedig a négy Aranylabda okozta érthető tekintély miatt nem szabad leírni. Az mindenesetre biztos, bárki is nyerjen végül Zürichben, annál jó helyen lesz az elismerés.

Puskás-díj
A díj, amely nekünk magyaroknak oly kedves. S nem szégyen bevallani, még az Aranylabdánál is fontosabb. Idén immáron hatodik alkalommal adják át, az első győztes az akkor még a Manchester Unitedet erősítő Cristiano Ronaldo volt, őt a későbbi években a török Hamit Altintop, a brazil Neymar, a szlovák Miroszlav Stoch, legutóbb pedig a svéd Zlatan Ibrahimovic követett. A mostani díjra még három játékosnak maradt esélye: a Real Madrid kolumbiai klasszisa, James Rodríguez valamint a Manchester United holland légiósa, Robin van Persie a brazíliai vb-n szerzett felejthetetlen találatot (előbbi lábbal, utóbbi fejjel volt eredményes), a kakukktojás pedig az ír Stephanie Roche, aki a Puskás-díj történelmének első női díjazottja lehet. Mi vasárnap ugye megírtuk, hogy a névadó özvegye, Puskás Ferencné leginkább James Rodríguez győzelmének örülne. Fontos még tudni, hogy a legszebb gólra ide kattintva még most is lehet szavazni, a voksolás a zürichi gálán, élő adásban zárul majd le.

És a többi...
Már megszokott, hogy a gálán nem csak férfi, de női vonalon is díjakat osztanak ki az este folyamán: így például lehull a lepel arról, hogy ki volt 2014 legjobb női labdarúgója, de a legjobb női edzőt is díjazzák. Az erősebbik nemnél ismertetik még az Év álomcsapatát, átadják a FIFA hagyományos elnöki különdíját és a Fair Play-díjat, illetve a legjobb edzőt is jutalmazzák. Utóbbi kategóriában talán soha nem volt ilyen szoros a versengés, hiszen mindhárom edző győzelmét számos érv támasztja alá: Joachim Löw a vb-győztes német válogatott szövetségi kapitányaként érhet révbe, Carlo Ancelotti szállította a Real Madrid tizedik BL elsőségét, de Diego Simeone is maradandót alkotott, a spanyol bajnokságban például csapatával, a jóval szerényebb költségvetésű Atlético Madriddal megelőzte a Real Madridot és a Barcelonát is, s a BL-ben hajszálnyira volt az elsőségtől.

Tehát, ma este 18.30 FIFA Aranylabda-gála, a helyszín a zürichi Kongresszusi Központ. A FourFourTwo.hu-n természetesen folyamatosan beszámolunk az eseményekről!

T. Z.

Kövess minket Twitteren
Csatlakozz hozzánk Facebookon


Főoldal
Premier League foci eredmények
UEFA Bajnokok Ligája foci eredmények
Labdarúgás hírek

 


Jelentkezz be, vagy regisztrálj, hogy hozzászólhass a cikkhez!

HOZZÁSZÓLÁSOK

LEGFRISSEBB FOCI HÍREK


További foci híreink »

Hirdetés


Bookmark and Share