Hol vagyok?       Hírek   >>  
twitter    facebook   
Regisztráció
Hírlevél
Napi ajánló:

Szmokingot fel, aranyeste Zürichben!

2015-01-12 10:27:44

Nevezhetjük aranygálának, futball-Oscarnak, vagy hagyományosan eredeti nevén, FIFA Aranylabda-gálának, egy biztos: a világ futballszerető része ma este Zürichre figyel. Újra itt találkozik ugyanis a futballvilág krémje, hogy kiderüljön, ki volt 2014 legjobb labdarúgója, illetve ki nyerte a legszebb gólért járó Puskás-díjat. Nagy gála ez, számunkra kihagyhatatlan.
Az Aranylabda - az est (egyik) fénypontja

 A labdarúgók zsúfolt kalendáriumában egyetlen olyan sportpályán kívüli esemény van, amelyről mindenkinek van valamilyen véleménye, s amelyre mindenki – hovatartozástól függetlenül – felfigyel: ez pedig az éves FIFA-gála Svájc legnagyobb városában, a káprázatos Zürichben. Az évek múlásával több módosításon is átesett, de a pompa maradt, még ha mostanság egyre divatosabb is hangoztatni, hogy a presztízse már nem ugyanolyan, mint régen. De azért minket így is érdekel, még jó, hiszen a gálák során a magyar érdekeltség is folyamatos.

Ahogyan tavaly, ezúttal is rangos magyar küldöttség kapott meghívót a Kongresszusi Központba, Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója mellett ott lesz az eseményen Csányi Sándor MLSZ-elnök, és a magyar delegációval utazik Mészáros Lőrinc, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke, Jakab János, az akadémia felügyelőbizottsági elnöke, és Szöllősi György, a Puskás Intézet igazgatója, a FourFourTwo magazin főszerkesztője. Puskás Ferenc özvegye, Erzsébet asszony természetesen ugyancsak kapott meghívót, egészségi állapota miatt azonban nem tudott elutazni a svájci városba.

A FIFA-gálát a Duna TV este fél héttől élőben közvetíti, a kommentátor Mohay Bence lesz.

 


A TippMixproval az ünnepek sem telhetnek meccs nélkül. Fogadj velünk, és nyerj!Aranylabda
Az elmúlt hetekben a FIFA folyamatosan szűkítette a díjra kandidálók névsorát, így a mindent eldöntő kör előtt már csak hárman maradtak: az elmúlt éveket alapul véve már-már megszokott, hogy a négyszeres győztes Lionel Messi (FC Barcelona), valamint a tavalyi első Cristiano Ronaldo (Real Madrid) ott van a jelöltek között, közéjük harmadiknak ezúttal a Németországgal tavaly vb-címig menetelő Manuel Neuer (Bayern München) ékelődött be. S mit is lehetne írni az esélyekről? Mondjuk azt, hogy favoritnak a Real Madrid portugál világklasszisa, Cristiano Ronaldo tűnik. Manuel Neuer mellett a vb-győzelem szólhat, Leo Messit pedig a négy Aranylabda okozta érthető tekintély miatt nem szabad leírni. Az mindenesetre biztos, bárki is nyerjen végül Zürichben, annál jó helyen lesz az elismerés.

Puskás-díj
A díj, amely nekünk magyaroknak oly kedves. S nem szégyen bevallani, még az Aranylabdánál is fontosabb. Idén immáron hatodik alkalommal adják át, az első győztes az akkor még a Manchester Unitedet erősítő Cristiano Ronaldo volt, őt a későbbi években a török Hamit Altintop, a brazil Neymar, a szlovák Miroszlav Stoch, legutóbb pedig a svéd Zlatan Ibrahimovic követett. A mostani díjra még három játékosnak maradt esélye: a Real Madrid kolumbiai klasszisa, James Rodríguez valamint a Manchester United holland légiósa, Robin van Persie a brazíliai vb-n szerzett felejthetetlen találatot (előbbi lábbal, utóbbi fejjel volt eredményes), a kakukktojás pedig az ír Stephanie Roche, aki a Puskás-díj történelmének első női díjazottja lehet. Mi vasárnap ugye megírtuk, hogy a névadó özvegye, Puskás Ferencné leginkább James Rodríguez győzelmének örülne. Fontos még tudni, hogy a legszebb gólra ide kattintva még most is lehet szavazni, a voksolás a zürichi gálán, élő adásban zárul majd le.

És a többi...
Már megszokott, hogy a gálán nem csak férfi, de női vonalon is díjakat osztanak ki az este folyamán: így például lehull a lepel arról, hogy ki volt 2014 legjobb női labdarúgója, de a legjobb női edzőt is díjazzák. Az erősebbik nemnél ismertetik még az Év álomcsapatát, átadják a FIFA hagyományos elnöki különdíját és a Fair Play-díjat, illetve a legjobb edzőt is jutalmazzák. Utóbbi kategóriában talán soha nem volt ilyen szoros a versengés, hiszen mindhárom edző győzelmét számos érv támasztja alá: Joachim Löw a vb-győztes német válogatott szövetségi kapitányaként érhet révbe, Carlo Ancelotti szállította a Real Madrid tizedik BL elsőségét, de Diego Simeone is maradandót alkotott, a spanyol bajnokságban például csapatával, a jóval szerényebb költségvetésű Atlético Madriddal megelőzte a Real Madridot és a Barcelonát is, s a BL-ben hajszálnyira volt az elsőségtől.

Tehát, ma este 18.30 FIFA Aranylabda-gála, a helyszín a zürichi Kongresszusi Központ. A FourFourTwo.hu-n természetesen folyamatosan beszámolunk az eseményekről!

T. Z.

Kövess minket Twitteren
Csatlakozz hozzánk Facebookon


Főoldal
Foci eredmények
UEFA Bajnokok Ligája foci eredmények
NB 1 foci eredmények

 


Jelentkezz be, vagy regisztrálj, hogy hozzászólhass a cikkhez!

HOZZÁSZÓLÁSOK

LEGFRISSEBB FOCI HÍREK


További foci híreink »Bookmark and Share