Hol vagyok?       FFT blogok   >>  
twitter    facebook   
Regisztráció
Hírlevél

Atkári Krisztián
Összes blog

Ezüst dicsőség

2011-07-08 18:08:31

Eléggé ellentmondásosan hangzik egymás mellett a címben szereplő két szó, ugye? Hiszen mindig azt szoktuk említeni, hogy egy nagy tornán még harmadiknak lenni is felemelőbb érzés, mint másodikként zárni. Legyen szó egyéni sportágról vagy csapatsportokról, mindegy. A második ugyanis vesztes és kész. Sokszor a mindent eldöntő találkozóval feledésbe merülnek a korábbi érdemek, a korábbi nagy győzelmek. Hiába masírozik egy csapat minden meccsét megnyerve a fináléba, ha a nagy napon alulmarad, semmi sem jár a dicsőségből. Legalábbis adott pillanatban. Valami ugyanis képes ezen változtatni a következő kiírás megnyerésén kívül is, az idő.

Néha bizony eléggé meg tud szépülni, fel tud értékelődni egy második hely is, tud fényesen csillogni az ezüst is. Mi, magyarok sajnos különösképp ismerjük ezt az érzést. Elsőként elég, ha csak a két elbukott világbajnoki döntőre gondolunk. (Persze, tudom, fájó beismerni, de lassan ideje lesz ezt a két döntőt óriási sikerként kezelni, semmint keseregni elbukásuk miatt… A lényeg, hogy tudjuk, jók voltunk, s erősem bízzunk benne, leszünk még legalább olyan jók!) Vagy gondoljunk csak a Videoton ’84-85-ös UEFA-kupa-menetelésére; van olyan, aki esetleg még most is kudarcként értékelné az ezüstöt, magyar csapat máig utolsó európai kupadöntőjét? Lehet persze keseregni ideig-óráig, de sokáig nem érdemes.

Ezen a gondolatmeneten elindulva véltem úgy, a ’77-es UEFA-kupa döntőt választom, mint az Athletic Bilbao legnagyobb sikerét. Dicsekedhetnek persze a baszkok bajnoki címekkel, kupagyőzelmekkel hazai porondon, a nemzetközi porondon mégis ez az egyetlen jelentős eredményük. Bosszankodhatnak is persze az Oroszlánok hívei, hogy szeretett klubjuk aranykorszakában, a ’30-as évek elején és a ’40-es évek közepén még nem rendeztek komoly nemzetközi versenysorozatot… A Pichichi vagy a Telmo Zarra fémjelezte csapat ugyanis minden bizonnyal képes lett volna dicsőséget szerezni Baszkföldnek Európában is. De természetesen Txetxu Rojóékra is büszkék lehetnek a piros-fehér szimpatizánsok, legalább annyira, amennyire a klub lehet a fanatikusokra.

Annyiszor elhangzik, hogy a közönség gyakran a 12. játékosa egy csapatnak. Nos, a Koldo Aguirre irányította Athletic Bilbaónak igen jó volt az ominózus „tizenkettese”, mivel az Oroszlánok csak és kizárólag remek hazai mérlegüknek köszönhetik a nagy menetelést. Idegenben ugyanis nem feltétlenül olyan eredményeket ért el a csapat, amire egy döntőbe jutást lehet alapozni. De hazai pályán bőven kompenzálta ezt a lemaradást a piros-fehér armada. Kezdve a mutatványt mindjárt az Újpest ellen, amelynek egygólos előnye negyed óráig sem tartott ki a San Mamésben. Honfitársaink védelmére szóljon, hogy a Basel, a Milan és a Barcelona is vereséggel távozott a Katedrálisból – a belga Molenbeek kihúzta egy gól nélküli meccsre az elődöntőben, idegenbeli gólja viszont nem volt, szemben az Athletickel.

 


Be kell látni, az Athletic filozófiájával már a hetvenes években sem volt könnyű eredményesnek lenni, hiszen számos sztárcsapat sorait már klasszis légiósok erősítették. A sors fintora, hogy az UEFA-kupa 1976-77-es kiírásában két olyan csapat jutott döntőbe, amelyik nem foglalkoztatott idegenlégiósokat: az Athletic Bilbao és a Juventus. Nem tévedés, nem elírás, a Juventus! A labdarúgás történetében azóta is egyedülálló a torinóiak tette abból a szempontból, hogy az előtt és az óta sem nyert olasz klub hivatalos európai versenysorozatot idegenlégiósok nélkül! Másfelől a fináléban a baszkok és a piemontiak is első európai kupadiadalukra készültek; a Bilbao arra a bravúrra készült, hogy finalista debütánsként nyerjen, miközben a Juve már harmadszor futott neki a nagy feladatnak.

A döntő eseményeiről csak röviden, mivel a leírt szavaknál sokkal jobban szemléltetik a történéseket az oda-vissza meccsről készült összefoglaló képei. A kétfelvonásos párharc első meccsén az egygólos győzelmek legjobbikával készülhetett a Juventus a rázósnak ígérkező bilbaói túrára: Marco Tardelli góljára nem volt válasza az Athletic játékosainak. Hazai teljesítményük révén viszont az Athletic játékosainak is maradhatott okuk a bizakodásra. A Juventus első három idegenbeli meccsét (Manchester City, Manchester United, Sahtar Donyeck) ugyanis egyaránt 1-0-ra elveszítette a döntő felé vezető úton, bár óvatosságra inthette a baszkokat, hogy az utolsó kettőt (Magdeburg, AEK Athén) pedig egyaránt megnyerték, 1-0-ra. Óvatoskodásra és kivárásra viszont nem sok ideje maradt a baszkoknak, mivel Roberto Bettega góljával igencsak kényelmes pozícióba kerültek az olaszok. Javier Irureta öt percen belül egyenlíteni tudott, így a párharc gyakorlatilag végig nyitott volt. Azt persze nem is kell bemutatni, hogy az olaszok foggal-körömmel védekeztek. Carlos Ruiz Herrero nagy nehezen be tudta venni Dino Zoff kapuját tíz perccel a vége előtt, de mint utóbb kiderült, ez csak arra volt elég, hogy az Athletic bizonyítsa, a San Mamésben bárkit képes legyőzni!

 

 

 


A következő részben: az Athletic álomcsapata!

 


Forrás:
athletic-club.net
wikipedia.org
uefa.com

(Az elkövetkezőkben is várom szavazataitokat, hiszen az ezt követő sorrendet is TI dönt(het)itek el!)

nincs kép
Jelentkezz be a Facebookra, hogy hozzászólhass!
1 hozzászólás
Bemutatkozik: Atkári KrisztiánHOZZÁSZÓLÁSOK
2011-07-12 09:02:04

Schuster Ákos hozzászólása:

1. kérdésre a válasz : igen

LEGFRISSEBB FOCI HÍREK


További foci híreink »

UTOLSÓ KOMMENTEK


Bookmark and Share